Vad räknas in i högkostnadsskyddet?

Innehållsförteckning

Vad räknas in i högkostnadsskyddet?

Vad räknas in i högkostnadsskyddet?

Högkostnadsskyddet innebär att du betalar sammanlagt högst 1 200 kronor för besök i öppenvården under en period på tolv månader. En region kan besluta om ett lägre belopp än 1 200 kronor för högkostnadsskyddet i den regionen.

När får man frikort i sjukvården?

Betalda patientavgifter ska skrivas in i patientens högkostnadskort. Då summan 1 200 kronor har uppnåtts har patienten rätt att få frikort.

Vad är ett frikort?

När patienten inom en 12-månadersperiod har betalat patientavgifter upp till högkostnadsskyddets tak på 1 150 kr ska ett frikort utfärdas. Frikortet ger patienten rätt till avgiftsfri öppen sjukvård under den tid som kvarstår av 12-månadersperioden. Frikortet är nationellt och gäller i alla regioner.

Hur långt har jag kvar till frikort?

Hur länge gäller mitt frikort? Svar: Perioden för frikort börjar dagen du betalt 1 150 kr och gäller i tolv månader, räknat från första besöket. Enda undantaget är om du besöker en privat vårdgivare, till exempel en läkare eller sjukgymnast, som inte är ansluten till systemet.

Hur skaffar man Högkostnadskort?

Det går också att be din vårdgivare beställa ett frikort åt dig. Frikortet skickas hem till din folkbokföringsadress. Du kan även logga in på 1177 Vårdguiden i din mobil och visa upp för vårdgivaren. Det är upp till vårdgivaren att avgöra hur de vill se ditt frikort.

Vad är högkostnadsskyddet för läkarbesök?

Högkostnadsskyddet gäller för besök i öppenvård och innebär att en patient inte ska behöva betala mer än 1 150 kronor i vårdavgifter för besök i öppen vård under en tolvmånadersperiod.

Hur mycket har jag betalat i patientavgift?

Akutvård*
Besök på sjukhusens akutmottagningar eller specialistakuter, oavsett vårdgivare400 kronor
Besök på jourmottagningar/husläkarjourer/närakuter200 kronor
Besök på akutmottagning är avgiftsfri om läkare hänvisar dig dit. Du behöver då visa upp ett kvitto som visar att du har betalat avgiften hos din läkare.0 kronor

Hur vet man om man har frikort?

Du kan se ditt frikort när du loggar in på 1177.se, och hur stor summa du har kommit upp i. Du behöver inte heller ha med dig ditt frikort på dina vårdbesök eftersom vårdgivaren kan se det i sina system.

Vem har rätt till högkostnadsskydd?

Du har rätt till högkostnadsskyddet om du är bosatt i Sverige. ... Även personer som i annat fall har anställning i Sverige, men inte är bosatt här, har rätt till de flesta delarna av högkostnadsskyddet. Läkemedel som ingår i läkemedelsförmånerna är kostnadsfria för barn under 18 år.

Vad gäller Frikortet i öppenvården i Sverige?

  • Frikortet gäller i öppenvården i hela Sverige för: 1 besök/vårdkontakter/behandling på grund av sjukdom 2 besök/vårdkontakt för förlängning av läkarintyg på grund av sjukdom 3 dagsjukvård 4 patientavgift för utfärdande av recept

Vad är avgiftsfri Öppen sjukvård?

  • Frikortet ger patienten rätt till avgiftsfri öppen sjukvård under den tid som kvarstår av 12-månadersperioden. Frikortet är nationellt och gäller i alla regioner. Patientavgifter som faktureras ska räknas in i högkostnadsskyddet vid besöket. Det innebär att frikort kan skrivas ut även om patienten inte har betalat 1 150 kr.

Hur ska Frikortet utfärdas?

  • När patienten inom en 12-månadersperiod har betalat patientavgifter upp till högkostnadsskyddets tak på 1 150 kr ska ett frikort utfärdas. Frikortet ger patienten rätt till avgiftsfri öppen sjukvård under den tid som kvarstår av 12-månadersperioden. Frikortet är nationellt och gäller i alla regioner.

När gäller Frikortet i högkostnadskortet?

  • Frikortet gäller till och med dagen före det första datumet som skrevs in i högkostnadskortet nästkommande år. Exempel: Om datum för den första patientavgiften som skrevs in i högkostnadskortet är den 13 oktober 2017 gäller frikortet till och med den 12 oktober 2018.

Relaterade inlägg: