Hur bedömer man SVA?

Innehållsförteckning

Hur bedömer man SVA?

Hur bedömer man SVA?

Det finns inget svar i styrdokumenten på hur man tar reda på en elevs behov av undervisning i svenska som andraspråk, det måste bygga på en kvalitativ bedömning av elevens hela språk. Många använder t ex performansanalys som ett verktyg för att få reda på hur eleven använder språket (läs mer om hur man kan göra nedan).

När SVA?

I grundskolan och i gymnasieskolan finns två olika svenskämnen, svenska och svenska som andraspråk (sva). För elever i grundskolan är det elevens behov som avgör vilket ämne eleven ska få undervisning i och det är rektor som fattar beslut om eleven ska få undervisning i sva i stället för i svenska.

Hur länge läser man SVA?

Svenska som andraspråk på gymnasienivå, dvs SVA 1 - 3 är tre kurser som är á 100 gymnasiala poäng/styck. Om man endast läser de kurserna på heltid, borde man klara av dem på 15 veckor.

Vilka har rätt till SVA?

invandrarelever som har svenska som huvudsakligt umgängesspråk med en vårdnadshavare. Rektorn beslutar om undervisning i svenska som andraspråk för elev. 15 § Undervisning i svenska som andraspråk ersätter undervisning i svenska. Rektor beslutar om undervisning i svenska som andraspråk.

Hur många läser SVA?

Antalet elever som läser svenska som andraspråk i grundskolan har nästan dubblerats de senaste tio åren. 2010 läste 71 382 elever ämnet. I dag är motsvarande siffran 137 317 elever.

Är svenska som andra språk lättare?

Viktigt att ha i åtanke är att det ingenstans i ämnesplaner eller kommentarmaterial står att ämnet svenska som andraspråk är ett lättare ämne än svenska, eller att det ska vara lättare att få högt betyg i svenska som andraspråk än i svenska.

Vad är ämnet SVA?

Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny kunskap, klara vidare studier och ta aktiv del i samhälls- och arbetslivet.

Vilka elever ska bedömas i svenska som andraspråk?

Enligt förordningen kan dessa elever vara 1) elever som har ett annat språk än svenska som modersmål, 2) elever som har svenska som modersmål och som har tagits in från skolor i utlandet, och 3) invandrarelever som har svenska som huvudsakligt umgängesspråk med en vårdnadshavare.

Relaterade inlägg: