Vad gäller för vård av nära anhörig?
Innehållsförteckning
Vad gäller för vård av nära anhörig?
En anställd som avstår från arbete för att vårda en närstående person som är svårt sjuk kan få ersättning från Försäkringskassan i form av närståendepenning. Detta gäller även om den sjuke vårdas på sjukvårdsinrättning. Under tiden har den anställde rätt till ledighet från arbetet.
Kan man få ersättning för vård av anhörig?
En medarbetare kan vara ledig från jobbet för att vårda en närstående som är svårt sjuk. Medarbetaren kan då få närståendepenning från Försäkringskassan.
Vem kan söka närståendepenning?
Närståendepenning kan betalas ut till den som vårdar en närstående person som är svårt sjuk. Med svårt sjuk menas att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hens liv. ... Både den som ska ansöka om närståendepenning och den sjuke måste vara försäkrade i Sverige och vården ska ges i Sverige eller i annat EU-land.
Hur mycket får man i närståendepenning?
Hur mycket pengar får jag? Du får knappt 80 procent av din tidigare lön, men högst 543 kronor per dag.
Kan arbetsgivaren neka närståendepenning?
En arbetstagare har rätt till ledighet från arbetet under hela perioden denne erhåller närståendepenning. En sådan ledighetsansökan ska lämnas till arbetsgivaren så snart som möjligt. Arbetsgivaren har inte någon möjlighet att neka en arbetstagare rätt till ledighet för närståendevård.
Vad är viktigt att tänka på när det kommer till äldres anhöriga?
Viktiga förutsättningar för att känna trygghet är att ha kontroll över sin situation samt möjlighet att göra sig förstådd och förstå sin omgivning. En annan aspekt av välbefinnande är att den äldre personen känner meningsfullhet i tillvaron.
Vem blir anhörigvårdare?
Socialstyrelsen definierar anhörig som en person inom familjen eller bland de närmaste släktingarna. ... Socialstyrelsen säger att en anhörigvårdare är en person som vårdar eller stödjer en närstående person som är långvarigt sjuk, är äldre eller som har funktionsnedsättning.