Vad ingår i en brandskyddskontroll?
Vad ingår i en brandskyddskontroll?
Syftet med brandskyddskontrollen är att i ett tidigt skede upptäcka fel och brister hos anläggningen som kan innebära risker för brand....Syftet med brandskyddskontroll
- Sotbildning och beläggningar.
- Skador eller förändringar av det tekniska utförandet.
- Temperaturförhållanden.
- Tryckförhållanden och täthet.
- Drift och skötsel.
Hur lång tid tar en brandskyddskontroll?
Tidsåtgången är helt avhängig kontrollens omfattning (framgår av MSBFS 2014:6) i förhållande till typ av objekt och hus. Det faller på kommunen att i samråd med de som utför kontrollen enas om en rimlig tidsåtgång och därefter fastställa en taxa som anger kostnaden för brandskyddskontrollen.
Hur ofta ska man göra Brandskyddskontroll?
Brandskyddskontroll ska utföra vart 3:e eller vart 6:e år, beroende av hur mycket som eldas och vilken typ av eldstad. En värmepanna som eldas varje dag ska kontrolleras vart 3:e år. En öppen spis som eldas vid enstaka tillfällen per år ska kontrolleras vart 6:e år.
Vad ingår i en sotning?
Sotning innebär att brännbara beläggningar tas bort i eldstäder och skorstenar så att risken för en sotbrand minimeras. Varje kommun bestämmer hur ofta sotning ska göras och vad det ska kosta. Tidsfristen beror på klimatförhållande och eldningens omfattning.
Hur ofta behöver man sota en kakelugn?
Vid eldning med fastbränsle: Fastbränsleeldad värmepanna (ved, pellets, spannmål, flis, halm etc), som fungerar som huvudsaklig värmekälla = 2 ggr/år. Kakelugn, kamin, braskamin eller liknande eldstäder i småhus, som huvudsakligen värmer huset eller det rum som den är placerad i = 1 ggr/år.
Hur ofta ska man sota fritidshus?
Sotning av fritidshus Kommunen föreskriver att sotning av eldstäder fritidshus sker vart tredje år. Har eldning inte skett efter sotningen behöver ny sotning inte göras.