Hur fungerar Beroendecentrum?
Hur fungerar Beroendecentrum?
Du och din behandlare arbetar tillsammans för att hitta nya strategier för dig att hantera stress genom annat än alkohol eller droger. När du bryter ditt beroende får du hjälp att lindra abstinensen genom icke beroendeframkallande läkemedel. Du får även stöd genom individuella samtal och så kallad återfallsprevention.
Vad händer på Beroendeakuten?
När du kommer till oss får du oftast börja med att träffa en sjuksköterska eller en psykolog för samtal och undersökning. Du får också fylla i formulär för att testa din alkohol- eller drogkonsumtion. I samband med ditt första besök bokar vi även en tid då du får träffa en läkare för att du ska få rätt diagnos.
Vad gör en Beroendemottagning?
Beroendemottagningarna erbjuder bland annat anhörigutbildningar. Du kan också få råd och stöd i enskilda samtal. Det ställs inga krav på att din anhörige deltar i behandling. Vänd dig till din närmaste beroendemottagning.
Vad är beroendevård?
Det finns hjälp att få om du har problem med alkohol, droger, läkemedel och spel. Hos oss får du hjälp att förändra ditt liv utifrån din egen förmåga. Många klarar sig bra efter att de avslutat sin behandling hos oss.
Vad kan man få hjälp med på ett Beroendecentrum?
Vi erbjuder stöd och hjälp till dig som har problem med alkohol, droger, läkemedel eller spel om pengar. Även närstående kan få stöd hos oss.
Hur påverkas kroppen av ett beroende?
När du tar en beroendeframkallande substans aktiveras hjärnans belöningssystem och dopamin frisätts, vilket ger en känsla av eufori. Ett långvarigt bruk gör dock att hjärnan förändras och ett beroende uppstår.
Vad händer på Maria Ungdom?
Vi ställer frågor om hur du använt alkohol eller droger. Vi pratar också om din livssituation i stort och hur ni har det i familjen. Du får träffa en läkare som undersöker dig och pratar med dig om hur du mår. Du erbjuds också att lämna ett urinprov som vi skickar på droganalys.
Vad gör man på en avgiftning?
Det innebär vanligen en gradvis tillförsel av minskande doser av en agent (medel) som är relaterade till den ursprungliga drogen av missbruk som nu ersätts för att förhindra återfall. Målet med avgiftningen är att patienten skall vara i gott skick fysiskt och psykiskt efter behandlingen.