Hur snabbt lägger sig en bränna?

Innehållsförteckning

Hur snabbt lägger sig en bränna?

Hur snabbt lägger sig en bränna?

Första gradens brännskada innebär att yttersta lagret av huden har skadats. Det kan uppstå om man exempelvis varit ute i solen för länge. Skadorna kan nästan alltid behandlas hemma och läker oftast inom några dagar till en vecka. Här går vi igenom hur du kan lindra smärtan och när det är dags att söka vård.

Vad är det som gör att man blir solbränd?

Solbränna är en hudinflammation till följd av överexponering av ultravioletta strålar (UV-ljus). UV-ljus från sollampor (solarium) är lika skadande för huden som solen. Man har länge känt till att ultravioletta "B-strålar" skadar huden. Det verkar nu även som om ultravioletta "A-strålar" kan skada huden.

När kan man sola efter man bränt sig?

När huden fått mer sol än den tål blir den röd och varm och svider. Du har fått en lindrig brännskada. I värsta fall bildas det blåsor. Har du bränt dig bör du avstå från solen några dagar upp till 1 veckas tid beroende på hur pass mycket du har bränt dig så att huden hinner läka i lugn och ro.

Kan man bli brunare?

Sola i skuggan. I början av våren eller sommaren är det viktigt att vänja huden innan man ger sig ut i solen staka strålar. Sola i skuggan för att vänja huden och för att inte bränna dig. Du får fortfarande färg och blir brun eftersom även i skuggan utsätts du för 50% solens UV-strålar.

När får man blåsor av solbränna?

Har du fått soleksem får du små röda prickar, knottror eller blåsor som kliar mycket. Ofta blir det flammiga partier på huden. Det röda syns inte lika bra på mörk hud. Soleksem kan komma några timmar eller dagar efter att du har solat.

Kan man sola när man bränt sig?

1. Lämna solen och sök skugga. Om du känner att du har bränt dig, eller tycker att du börjar få en röd nyans, så gör du bäst i att söka skugga. Om du inte har möjlighet att fly undan solen så är det bra om du kan applicera mer solkräm på området som börjar bli bränt, och då gärna en solskyddsfaktor med hög SPF.

Hur länge har man Brännblåsor?

De läker inom några dagar till en vecka. Svalkande hudlotion, som till exempel kylbalsam eller gel med aloe vera, kan kännas skönt att smörja in där huden är röd. Även kräm eller salva med hydrokortison kan lindra. Du ska rådgöra med en läkare innan du använder hydrokortison på barn under 2 år.

Kan man sola när man flagnar?

Däremot kan man lindra obehaget och smärtan så att det känns lättare att vänta ut läkeprocessen. Du ska först och främst undvika mer tid i solen eftersom att det kan förvärra tillståndet ytterligare.

Relaterade inlägg: