Vad är Handbromsbackar?

Innehållsförteckning

Vad är Handbromsbackar?

Vad är Handbromsbackar?

Bromsbackarna sitter inne i trumbromsen och ser till så att bilen bromsar när bromsbackarna väl pressas ut mot trumman. Det är inte ett lika effektivt system som bromsskivor och det är just därför bromsskivorna används fram på bilen, men på nyare bilmodeller finns även bromsskivor bak på bilen.

Vad gör bromsskivor?

För varje varv som hjulet snurrar så snurrar även bromsskivan ett varv. Bromsskivan är totalt avgörande för bromsverkan på bilen. Bromsskivan är en slitagedel som förbrukas lite varje gång den används. En bromskiva får inte bli för varm undre längre perioder för då riskerar den att bli skev.

Vilka egenskaper är typiska för skivbromsar när de jämförs med trumbromsar?

Skivbromsar har bättre värmeavledning än trumbromsar ....

  • Eftersom det inte finns någon automatisk bromsverkan av trumbromsen, är bromsstyrkan på skivbromsen lägre än trummbromsens broms.
  • Friktionsområdet mellan skivbromsbeläggen och bromsskivan är mindre än trumbromsens broms, så bromskraften är också relativt liten.

Vad menas med Rörelsereserv?

Rörelsereserv, alltså hur mycket spakrörelse som finns kvar, inte hur långt du drar spaken.

Är parkeringsbroms samma som handbroms?

Parkeringsbroms, eller handbroms som det också kallas, är den broms som låser hjulen och motverkar att bilen börjar rullar när man har parkerat. Traditionellt sett har de flesta parkeringsbromsar varit så kallade mekaniska bromsar som man aktiverar med handkraft.

Vad sitter bromsskivan på?

I detta bromssystem, är hjulen bundna till metallskivor som spinner i takt med hjulet och naven. Broamsoken bromsar ner hjulet när det skapas friktion. Man kan se det som en klämma som sitter runt skivan. Bromsbeläggen är en del av materialet som skapar friktion och sitter på vars en sida av oken.

Hur ser man att bromsskivorna är slitna?

Du vet att det är dags att byta skivorna när de får en annan färg - nästan en lila nyans. Detta är ett tecken på att bromsskivorna (gjorda av stål) blivit överhettade, vilket bland annat beror på aggressiv körning med hårda och många inbromsningar. Men det kan också bero på att bromsbeläggen är utslitna.

Relaterade inlägg: