Vad uträttar domännamnssystemet på internet?

Innehållsförteckning

Vad uträttar domännamnssystemet på internet?

Vad uträttar domännamnssystemet på internet?

Domännamnssystemet eller DNS (från engelskan: Domain Name System) är ett system för att förenkla adressering av datorer på IP-nätverk som till exempel internet. Det kopplar ihop domännamn (av typen www.example.com) med IP-adresser (av typen 192.0.2.26), som används för den egentliga kommunikationen.

Vad är DNS hantering?

En DNS-server översätter den URL du vill till till nummer. Kort sagt gör en DNS-server alltså att den hemsideadress du skriver in omvandlas till en IP-adress. Skriver du exempelvis in vår hemsida, www.one.com, i din webbläsare kommer datorn behöva en IP-adress för att du ska komma till vår hemsida.

Vad ska man ha för DNS?

Vi rekommenderar Cloudfare, med adresserna 1.1.1.1 och 1.0.0.1. Andra alternativ är Google, 8.8.8.8 och 8.8.4.4 eller Opendns, 208.67.222.2.67.220.220. För att slippa ställa om varje dator och mobil enhet är det enklaste att göra inställningen i din router.

Vad är en domän på internet?

Ett domännamn är en blandning av en adress och en identitet på internet. Domännamnet är det du skriver in i din webbläsare för att komma till webbplatsen du vill besöka, till exempel svt.se eller som i vårt fall internetstiftelsen.se.

Vad är domän titel?

Ett domännamn är adressen där Internet-användare kan komma åt din webbplats. Ett domännamn används för att hitta och identifiera datorer på Internet. ... Ett domännamn kan vara en kombination av bokstäver och siffror, och det kan användas i kombination med de olika domännamnstilläggen, som t. ex. .com, .

Relaterade inlägg: