Hur vet man om man har högt blodsocker?

Innehållsförteckning

Hur vet man om man har högt blodsocker?

Hur vet man om man har högt blodsocker?

Symtom på högt blodsocker är: trötthet eller utmattning. törst. täta trängningar med stora urinmängder.

Kan man bli yr av högt blodsocker?

Om du får blodsockerfall kan du känna igen symtom som till exempel: Yrsel. Förvirring. Frusen.

Hur känns en insulinkänning?

Symtom på lågt blodsocker kan vara svettning, darrar, hjärtklappning, hunger, irriterad, aggressiv, blir blek, får koncentrationssvårigheter, får svårt att fatta beslut. Går blodsockret ner mer så kan personen få kramper bli medvetslös.

Vad händer om man har högt blodsocker?

De små blodkärlen i ögon, njurar och nerver kan ta skada och leda till nedsatt syn, nedsatt njurfunktion och försämrad känsel i fötterna. Skador i de stora blodkärlen kan orsaka hjärtinfarkt, stroke och kärlkramp.

Kan man få feber av högt blodsocker?

Akut insjuknande, och speciellt om feber ingår, är alltid saker som diabetiker med insulinbehandling måste ta på allvar.

När är blodsockret farligt högt?

Samtidigt kan en diabetiker vara akut dödligt sjuk i en ketoacidos, intorkning med njursvikt, laktatacidos eller ett hyperosmolärt syndrom, akut hjärtinfarkt, svår infektion eller annan livshotande sjukdom utan att blodsockret för den skull är högre än 8-15.

Kan man få yrsel av högt blodtryck?

En tredjedel av den svenska befolkningen har högt blodtryck, hypertoni. Oftast ger inte högt blodtryck några symtom, men om blodtrycket är riktigt högt kan det orsaka yrsel, huvudvärk och trötthet.

Vilka orsaker kan det finnas till insulinkänning?

Orsaken till en insulinkänning kan vara något av följande, eller en kombination av dem:

  • Att ha tagit för mycket insulin.
  • Att ha ätit för lite efter att ha tagit insulin, eller att det har gått får lång tid mellan två måltider.
  • Att ha druckit alkohol.

Hur sänker man blodsockret?

  • Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

Kan man ha högt eller lågt blodsocker?

  • Att ha högt eller lågt blodsocker. I det dagliga livet gäller det att balansera det som höjer och det som sänker blodsockret. Målet är att få en låg och jämn nivå. Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt ...

Hur gör du för att höja blodsockret?

  • Kroppen tillverkar hormonerna adrenalin och glukagon som båda höjer blodsockret. När du får lågt blodsocker så kommer både adrenalin och glukagon frisätts till blodet för att höja blodsockret (hormonerna gör detta genom att tvinga levern till att frisätta glukos som den lagrat).

Vad kan du göra för att sänka blodsockervärdet?

  • Vid typ 2-diabetes har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg. Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel.

Relaterade inlägg: