Måste man ha kompost?

Innehållsförteckning

Måste man ha kompost?

Måste man ha kompost?

Maskar, kvalster, gråsuggor och tusenfotingar står för grovarbetet när de äter och tuggar det grövre materialet. Därefter tar bakterier och svampar över förmultningspro- cessen. Detta kan du dra nytta av i din egen trädgård, genom att använda en kompost. Det krävs en viss insats från din sida om komposten ska fungera.

Hur man sköter en kompost?

Rätt fuktighet är viktigt för att komposten ska fungera effektivt. Börjar komposten lukta ruttet är innehållet för blött och kompakt. Blanda då in t ex torrt kutterspån eller finmalda kvistar. Finns det myror i komposten är den för torr.

Kan man lägga vissna blommor i en kompost?

Gräsklipp, löv, ogräs och vissna blommor – allt kan gå i komposten. Men inte hur som helst. För att få fin kompostjord krävs en bra blandning.

Får man ha öppen kompost?

Komposterbart avfall kan läggas i en öppen eller en sluten behållare beroende på vad komposten innehåller. Trädgårdskompost bestående av grenar, gräsklipp och liknande slänger du i en öppen trädgårdskompost. Matrester däremot måste komposteras i en sluten behållare för att undvika råttor och andra skadedjur.

Hur startar man upp en varmkompost?

Hur börjar man? Lägg ett luftigt lager av kvistar och grovt trädgårdsavfall som täcker bottenplattan, ca 10–20 cm. Lägg därefter ett lager av fint trädgårdsavfall, sedan gammal kompost eller jord. Därefter kan du börja lägga i hushållsavfall.

Relaterade inlägg: