Hur sköter man om rabarber?

Innehållsförteckning

Hur sköter man om rabarber?

Hur sköter man om rabarber?

Använd dig av jord som är mullrik, djup och fylld med näring. Du behöver inte sätta rabarbern alltför djupt, utan se till att plantans topp inte har mer än ungefär 5 cm jord ovanför sig. Se till att du vattnar på ordentligt, särskilt under första året efter att du har satt din rabarber.

Vad passar att plantera med rabarber?

Rabarber trivs bäst i väldränerad jord med hög mullhalt (organiskt material), men kan även planteras i lerjordar så länge de är väldränerade och man har tillfört kompost.

Hur mycket gödsel till rabarber?

Biofer är ett ekologiskt pelleterat hönsgödsel som jag tycker fungerar bra på mina rabarber. Jag har räknat på gödselbehovet för rabarber och här i Sverige motsvarar det ungefär en rejäl näve Biofer två gånger om året. Första givan tidigt på våren och andra givan efter skörd – runt midsommar ungefär.

När kan man sätta rabarber?

Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna och smaken blir träigare. Skörda hellre i mindre omgångar, men ofta, i stället för att skörda hela plantan på en gång.

När kan man börja ta av rabarber?

När syrenen blommar är det rabarbertid Rabarber kan skördas från slutet av april och en bit in i augusti. I början av säsongen är stjälkarna som bäst och behöver sällan skalas. Ju längre in på säsongen desto grövre blir fibrerna grövre och smaken träigare.

Hur får man fina rabarber?

Rabarber kräver inte mycket skötsel. Första året är det viktigt att undvika torka men det är alltid bra att vattna lite extra under torra perioder. Lägg gärna på lite gräsklipp då och då för extra näring. Gödsla gör man tidigt på våren med stallgödsel eller kompost.

Kan man sätta rabarber i kruka?

Rabarber vill ha en stor kruka med hål i botten. Gödsla med kogödsel eller hönsgödsel i samband med planteringen. Första året kan man skörda enstaka stjälkar för att rotstocken skall hinna etablera sig bra. Det är bra om den inte torkar ut det första året, så den kan behöva lite extra vatten.

Vad är det för nyttigt med rabarber?

Rabarbern är rik på vitamin C och järn men är väldigt sur vilket kräver en del socker vid tillagning. På våren är de är som mjällast och finast. Rabarber går alldeles utmärkt att skära ner i bitar och frysa in för att sedan plocka fram och ha till vinterns pajer.

När ska man gödsla rabarber?

Gödsla med kogödsel före plantering och gödsla därefter med kogödsel eller kompost, varje år på våren. Även hönsgödsel fungerar bra.

När kan man flytta Rabarberplantor?

Ungefär vart femte till sjunde år ska rabarberplantorna delas och planteras om för säker och god framtida skörd. Detta görs på vår eller höst. Rabarber kan delas på hösten eller så snart jorden är frostfri. Vattna de rabarberplantor som ska delas ordentligt och koncentrerat med tio liter vatten per kvadratmeter.

När ska jag gödsla rabarber?

  • Våren är sen – men redan har de första röda rabarberknopparna letat sig upp ur myllan. Och rabarber ska gödslas så tidigt som möjligt på våren – så fort det går att mylla ner gödseln. I mina rabarberodlingar använder jag Biofer, ett ekologiskt pelleterat hönsgödsel som ofta går att köpa i lösvikt.

När ska man plantera rabarber?

  • Steg för steg för att plantera rabarber. Rabarber planteras med fördel sent på hösten eller tidigt på våren, och då på en plats som är halvsolig och lätt fuktig – men samtidigt väldränerad. Det vill säga vattnet rinner undan snarare än att det samlas i pölar på jorden. Använd dig av jord som är mullrik, djup och fylld med näring.

När ska man plantera rabarber i kruka?

  • Rabarber kan frösås i kruka under våren och sedan planteras ut, eller direktsås på växtplatsen under våren och försommaren. Plantera ut småplantorna när de fått rötter och börjat växa till sig. Men räkna med minst två år tills plantan är så robust att man kan börja skörda av stjälkarna.

Relaterade inlägg: