Vad betyder woofer?

Innehållsförteckning

Vad betyder woofer?

Vad betyder woofer?

Subwoofer[redigera | redigera wikitext] En subwoofer, på svenska: 'sub-bashögtalare', är en högtalare som har till uppgift att återge de allra lägsta frekvenserna i basregistret. ... Subwoofern brukar oftast återge ljud i frekvenser mellan Hz.

När behövs subwoofer?

ett par bra golvhögtalare är kanske inte en subbas helt nödvändig. Men om du vill se film och konserter med surroundljud är en subbas absolut nödvändig. Film och konserter som är inspelade med surroundljud har nämligen ett separat basljudspår som du inte hör om du inte använder en subbas.

Hur fungerar en bashögtalare?

Högtalare skapar ljud genom att sätta en tunn hinna, ett membran, i rörelse. När membranet rör sig framåt pressas luften ihop och när det rör sig bakåt skapas en förtunning. Rörelsen bildar ljudvågor. Ju starkare vibrationerna är desto högre blir ljudet.

Hur stor ska baslådan vara?

Basen är 26 cm i ytterdiameter, så vi utgår ifrån att lådan ska vara 28 cm hög inuti. Sen får vi prova oss fram och räkna på vilken bredd lådan ska ha för att få ut vår önskade volym. Självklart använder vi oss nu av formlerna vi lärt oss tidigare. 1,9 x 2,8 x 6,9 = 36,7 liter.

Hur välja subwoofer?

I en välbyggd subwoofer med basport får man generellt högre ljudtryck och kan spela längre ner i frekvenserna. Medan i en subwoofer utan basport så kämpar slutstegen hårdare för att förflytta elementet i vissa frekvenser. Många anser att en subwoofer med en basport inte är lika bra på musik.

Hur stor subwoofer?

Eftersom rummet är ganska stort så bör du nog gå på en större bas minst 12" gärna större och fler.

Var ska jag placera min sub?

Många tester har kommit fram till att den bästa placeringen av två basar är att placera dem mitt mot varandra längs med framväggen och bakväggen. De kan då kompensera för varandras svagheter och täcka upp fler frekvenser. Det ger en jämn återgivning.

Hur ställer man in en subwoofer?

Subwoofer level kan du ställa in genom att spela en låt t. ex i normal volym som du trivs med. Sen sänker du subwoofer leveln tills basen försvinner helt ifrån musiken, och höjer tills att den precis fyller ut musiken och kompleterar med de bastoner som saknas, sen stannar du där, inte högre och inte lägre.

Hur fungerar en Bass?

De flesta subwoofers i dag är aktiva högtalare. Det innebär att de har en egen, inbyggd förstärkare till skillnad från passiva högtalare som behöver en extern förstärkare. Aktiva högtalare kan därför anslutas direkt till en ljudkälla. ... Aktiva högtalare har flera fördelar, till exempel tar de upp mindre plats.

Hur fungerar en stereo?

Stereofoni eller stereo, av grekiska stereos som betyder hård, fast, solid eller i sammansatta ord tredimensionell, rumslig, plastisk. Stereofoni är en metod som innebär att vanligtvis två olika elektriska signaler används vid ljudåtergivning. ... Är signalen bara en, kallas det monofoni.

Relaterade inlägg: