Varför ska man ha bettskena?

Innehållsförteckning

Varför ska man ha bettskena?

Varför ska man ha bettskena?

Bettskena används när man har besvär från käkleder och tuggmuskler. Den hjälper till att avlasta käkleder och tuggmuskler så att spända muskler lättare kan slappna av. En bettskena kan också användas för att undvika en alltför snabb nedslitning av tänderna vid tandgnissling.

Är bettskena bra?

Använd en bettskena Har du huvudvärk eller ömma käkar som beror på att du gnisslar eller pressar tänderna kan en bettskena vara en bra behandlingsmetod. En bettskena stabiliserar käken och avlastar trycket från käkmusklerna. Du undviker därför många problem som ömmande käkar, huvudvärk och slitna tänder.

Hur ska en bettskena sitta?

Placering. Bettskenan kan placeras antingen i överkäken eller i underkäken. Kräver enbart ett avtryck av den käkhalva där skenan ska placeras.

Kan bettskena gå sönder?

Det är inte ovanligt att en hård skena håller i 10 år, eller mycket längre. Går bettskena sönder, är det oftast svårt att reparera den. En gammal skena blir också lätt missfärgad, och ofärsch. Då är det bättre att våra tandläkare framställer en ny.

Varför ska man ha tandställning?

Den vanligaste orsaken till att du får tandställning är när du har något fel på bettet. Oftast är det överkäken och underkäken som inte möts som de ska när du biter ihop: Vid överbett står överkäkens framtänder ut en bra bit framför tänderna i underkäken. Det kan göra det svårt för läpparna att mötas.

Är det farligt att gnissla tänder?

Kontakta en tandläkare om du tror att du gnisslar eller pressar tänder. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha tandvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Kan man äta med bettskena?

När ska jag använda bettskenan? De flesta blir ordinerade att använda sin bettskena under natten, men i vissa fall används den även under dagtid. Den plockas alltid ut när du ska äta, samt när du dricker annat än vatten.

Kan bettskena fastna?

Trots att skenan inte används under måltiderna, kommer alltid en del bakteriebeläggningar att fastna på den. Skenan bör därför rengöras dagligen med tandborste UTAN tandkräm alternativt med protestandkräm eller diskmedel. Vanlig tandkräm innehåller slipmedel som ger mikrorepor där bakterier lätt får fäste.

När får man bettskena?

Du kan behöva en bettskena om du har symtom från käkmusklerna eller käklederna som beror på tandgnissling eller tandpressning. Du kan också en bettskena om tänderna slits snabbt. Det finns olika typer av bettskenor. Den vanligaste är formad som en hästsko och sitter i överkäken.

Relaterade inlägg: