Varför finns bostadsrättsförening?

Innehållsförteckning

Varför finns bostadsrättsförening?

Varför finns bostadsrättsförening?

Före 1930 "ägdes" lägenhet genom ägande av andel i bostadsförening eller aktier i bostadsaktiebolag. Bostadsrättsföreningar kunde bildas sedan den första bostadsrättslagen stiftades år 1930. Syftet var att skapa möjlighet att förvärva en bostad med relativt låg kontantinsats.

Får en bostadsrättsförening gå med vinst?

En bostadsrättsförening har inte som syfte att gå med vinst, men den ska inte heller göra alltför stora förluster. Att titta på resultatet kan dock vara lurigt då det ibland kan se ut som om föreningen har ett negativt resultat trots att det inte är så.

Vad får styrelsen i en bostadsrättsförening göra?

Styrelseledamöter. De som sitter i styrelsen i din bostadsrättsförening kallas för ledamöter. Ledamöterna träffas regelbundet och fattar beslut kopplat till den löpande verksamheten i huset. Med det menas att de ska förvalta bostadsrättsföreningens fastighet och andra tillgångar så att de är i gott skick.

Vad får en suppleant göra?

En suppleant ska ersätta en ordinarie ledamot om denna avgår, entledigas, avlider, förlorar sin behörighet eller är frånvarande på grund av sjukdom eller annan frånvaro, exempelvis utlandsvistelse. En styrelsesuppleant bör hålla sig uppdaterad om vad som händer i företaget för att kunna ersätta en ordinarie ledamot.

Vad händer när en bostadsrättsförening bildats?

När en fastighet byggs, där lägenheterna ska upplåtas med bostadsrätter, måste det bildas en bostadsrättsförening. Styrelsen utgörs av representanter för bostadsrättsföreningens så kallade stiftare under perioden fram till att föreningen överlämnas till bostadsrättshavarna.

Var registreras en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening måste registreras hos Bolagsverket. Det gör du i e-tjänsterna på verksamt.se. Där kan du också bland annat ändra postadress och företrädare för föreningen.

Relaterade inlägg: