Vad är Biståndsenhet?

Innehållsförteckning

Vad är Biståndsenhet?

Vad är Biståndsenhet?

Biståndshandläggare är i Sverige en vanlig benämning på den tjänsteman, inom kommunen, som på uppdrag av kommunens socialtjänst/socialnämnd handlägger ärenden gällande olika former av bistånd (hjälpinsatser) som omfattas av det kommunala ansvaret.

Vilka är med vid en biståndsbedömning?

Hemtjänsten är behovsprövad (biståndsbedömd). Det innebär att du måste ansöka om hjälp och att en handläggare från kommunen (biståndshandläggare) kommer att utreda och bedöma ditt behov av hjälp (bistånd) samt besluta vilket stöd du får. ... Det är viktigt att komma ihåg att det är behovet som avgör rätten till bistånd.

Vem eller vilka är delaktiga i en biståndsbedömning?

Enligt socialtjänstlagen har kommunen det yttersta ansvaret för att de som bor och vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver. Socialnämnden ska verka för att människor som av fysiska, psykiska eller andra skäl möter betydande svårigheter i sin livsföring får möjlighet att delta i samhällets gemenskap.

Vad är ett biståndsbeslut?

Biståndshandläggaren gör en utredning och beslutar om vilket stöd du har rätt till. Beslutet kallas biståndsbeslut. Du får alltid ett skriftligt beslut på din ansökan. Att få avslag på en ansökan betyder att ansökan inte beviljas eller godkänns.

Relaterade inlägg: