Kan banken se mina pengar?

Innehållsförteckning

Kan banken se mina pengar?

Kan banken se mina pengar?

Enligt den måste du alltid lämna uppgifter om din identitet vid kontanta insättningar och betalningar. Banken är skyldig att begära denna information och spara den.

Kan banken låsa mina pengar?

Lagen är baserad på ett EU-direktiv som ställer väldigt höga krav på banken att inhämta uppgifter från sina kunder. Banken har därför rätt att frysa bankkonton om det finns skäl att misstänka att egendom har blivit föremål för penningtvätt eller är avsedd för finansiering av terrorism (penningtvättslag 4 kap. 11 §).

Har banken rätt att gå in på mitt konto?

I all bankverksamhet råder sekretess. Det innebär att alla som arbetar på bank har tystnadsplikt. Sekretessen är en förutsättning för att du med förtroende ska kunna vända dig till en bank för att få råd och vara säker på att de uppgifter du lämnar inte förs vidare till utomstående.

Vad gör banken om de misstänker penningtvätt?

I vissa fall får inte banken utföra tjänsten Om lagen inte följs kan den enskilde banktjänstemannen bli straffad och banken drabbas av sanktioner från Finansinspektionen. Om banken misstänker penningtvätt ska det rapporteras till Finanspolisen, som är en särskild enhet inom Rikskriminalpolisen.

Kan banken spärra mitt kort?

Bankkunder kan få sina kort spärrade utan att veta om det, om banken misstänker att kortet kan vara utsatt för såkallad skimning, alltså att bedragare lurar till sig kortuppgifterna för att länsa kontot. ... Kortet hade enligt Nordea spärrats eftersom de hade fått uppgifter om att det kunde ha blivit skimmat.

Relaterade inlägg: