Vad är barn och elevombudet?

Innehållsförteckning

Vad är barn och elevombudet?

Vad är barn och elevombudet?

Barn- och elevombudet är en del av Skolinspektionen, och hanterar ärenden om kränkande behandling som riktas mot barn och elever. Utbildningsdepartementet genomför just nu en översyn av samtliga skolmyndigheter, där BEO ingår. Därför är anställningen begränsad till en tvåårsperiod.

Vad utreder Skolinspektionen?

Om vi startar en utredning Skolinspektionen och Barn- och elevombudet utreder vissa enskilda elevärenden. Det kan till exempel handla om när en elev är utsatt för kränkande behandling, eller har omfattande frånvaro eller det finns allvarliga brister i fråga om stöd.

Vad gör elevombudsmannen?

Barn- och elevombudet (BEO) bevakar barns och elevers rättigheter och utreder uppgifter om kränkningar i skolan. BEO kan även kräva skadestånd för barn och elever som varit utsatta för kränkningar och mobbning.

Kan man få skadestånd för mobbning?

Du har rätt att få skadestånd om du utsatts för kränkande särbehandling enligt diskrimineringslagen och din arbetsgivare inte fullgjort sin skyldighet att utreda och åtgärda problemet. ... En arbetstagare som upplever att hen blir är utsatt för kränkande särbehandling ska kunna anmäla detta till sin arbetsgivare.

Vad frågar Skolinspektionen?

Skolinspektionen granskar regelbundet alla skolor i Sverige och bedömer ansökningar om att driva fristående skola. Du har även möjlighet att lämna uppgifter om missförhållanden i skolan eller förskolan till oss. Här har vi samlat information om vår verksamhet för dig som är vårdnadshavare eller elev.

Vad kan man anmäla skolan för?

Vad du kan anmäla mår dåligt eller känner sig otryggt i skolan. inte får den hjälp som barnet behöver. blir mobbat eller kränkt, och skolan inte har hindrat att det händer igen. går i särskola fastän barnet inte behöver det.

Hur gör man en anmälan till Skolinspektionen?

När du fyller i anmälan ska du skriva:

  1. vad som har hänt.
  2. vilken skola eller förskola ditt barn går på
  3. vem på skolan eller förskolan du har pratat med om problemet.
  4. om skolan eller förskolan har försökt lösa problemet.
  5. ditt namn, din adress och ditt telefonnummer.

Relaterade inlägg: