Vad gör en yrkeschaufför?

Innehållsförteckning

Vad gör en yrkeschaufför?

Vad gör en yrkeschaufför?

En lastbilschaufför eller en lastbilsförare transporterar allt från byggmaterial, möbler och livsmedel till kemikalier, bränsle och levande djur. ... Även om man åker långa sträckor och ibland åker ensam så är det lastbilschaufför ett serviceyrke där lastning och lossning av gods innebär mycket kundkontakt.

Hur blir man chaufför?

Utbildning till yrkesförare ges på gymnasieskolans Fordons- och transportprogrammet, inriktning Transport. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom komvux. På vissa gymnasiala utbildningar kan man ibland få hjälp med att skaffa körkort.

Hur är det att jobba som chaufför?

Som lastbilschaufför behöver man klara långa och monotona arbetspass utan att för ett ögonblick tappa koncentrationen. Vissa chaufförsjobb innebär att man behöver ha god social förmåga. Övertid och/eller arbete på obekväm arbetstid hör ofta till yrkesrollen och många gånger har man ett stort ansvar för att hålla tider.

Hur blir man yrkesförare?

Man måste med godkänt resultat genomgå en YKB grundkurs, 1 timmars utbildning, beroende på förarens ålder, för att få arbeta som yrkeschaufför som utför gods- eller persontransporter med tung lastbil eller buss. Grundläggande gymnasieutbildning ges på Fordons- och transportprogrammet.

Vad krävs för att bli lastbilsförare?

Kommunal vuxenutbildning - Yrkesvux Lastbilsförare För dig som är äldre än 18 år och har körkort för personbil finns en 40-veckor lång utbildning på Yrkesvux. Efter genomgången utbildning så har du behörighet för lastbil samt lastbil med tungt släp.

Varför vill du arbeta som lastbilsförare?

Får se nya platser och träffa nya människor I rollen som lastbilschaufför får du se nya platser, ofta dagligen. På köpet får du träffa mycket nya människor och kan knyta värdefulla kontakter i branschen.

Vad gör Budbilschaufför?

Vad gör en Budbilschaufför? Enligt statistiska centralbyråns Standard för svensk yrkesklassificering (SSYK) beskrivs en Budbilschaufför på följande sätt: Utför annat bilförararbete än inom 8321. Exempel på arbetsuppgifter: Kör personbil, motorcykel, cykel eller minibuss för att transportera varor.

Relaterade inlägg: