Hur sorterar man på tippen?

Innehållsförteckning

Hur sorterar man på tippen?

Hur sorterar man på tippen?

Ljuskällor, Batterier, Farligt avfall, Grovavfall, Trädgårdsavfall och Återbruk lämnar du till närmaste återvinningscentral. Tänk på att inte lägga nagellack, små batterier och mindre el-avfall, t ex sånt som har surrat och spelat i soppåsen. Det är farligt avfall och skall lämnas på återvinningscentral.

Varför jag är med sopsortering?

Genom att sortera dina sopor väl, kan farliga ämnen tas omhand på ett säkert sätt. Därmed skyddas både människor och miljö. Om det mesta kan återvinnas så att det kan bli nya produkter sparar vi både energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.

Hur sorterar man porslin?

Exempel på den typen av material är porslin, keramik och spegelglas. Om du har en trasig kaffekopp eller en liten blomkruka kan dessa slängas i den vanliga soppåsen. Men större mängder och skrymmande saker bör du lämna på en återvinningscentral i containern för "obrännbart".

Hur sorterar man byggavfall?

Från och med den 1 augusti måste du sortera det byggavfall som uppstår när du bygger nytt eller renoverar. – I och med de nya skärpta kraven i lagen måste sorteringen ske redan på byggplatsen. Det gäller oavsett om du är privatperson eller verksamhetsutövare, säger miljöinspektör Linda Siggelow.

Vad räknas frigolit som?

Kan du knöla ihop din plastförpackning? Då räknas det som mjukplast. Frigolit, sugrör, fruktnät och tandkrämstuber sorteras som mjukplast. Plastdelen på blister (tablettkartor) sorteras som mjukplast.

Hur slängs frigolit?

Små bitar av frigolit sorterar du som plastförpackning som du hittar i fyrfackskärl 2 eller vid din närmaste återvinningsstation. Stora mängder eller stora bitar av frigolit ska tas till din närmaste återvinningscentral.

Varför sorterar man materia som man vill kasta i soporna?

De flesta produkter som man vanligtvis kastar i soporna kan återanvändas. Och genom att återvinna materialet så sparar man på naturresurserna då man inte behöver bryta ut mera råmaterial varje gång det ska produceras en ny produkt.

Är det olagligt att inte källsortera?

Det är olagligt att inte sopsortera i Sverige, något som bara en av tre svenskar vet om. Genom att sortera dina sopor kan farliga ämnen och material tas om hand som kan vara farliga för människa, djur och miljö.

Relaterade inlägg: