Hur påverkar sömnen din hälsa?

Innehållsförteckning

Hur påverkar sömnen din hälsa?

Hur påverkar sömnen din hälsa?

Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få återhämta sig och bearbeta intryck. Under sömnen varvar kroppen ner, blodtrycket sjunker, pulsen och kroppstemperaturen går ner, andetagen blir färre och musklerna slappnar av. I delar av hjärnan minskar aktiviteten.

Hur påverkar sömnen din träning?

Fysisk aktivitet Aktivitet under dagen, särskilt motion, är en annan faktor som påverkar nattsömnen. Ett joggingpass eller en halvtimme på träningscykel under eftermiddagen gör det lättare att somna på kvällen. Dessutom blir djupsömnen mer intensiv, den sömnfas då hjärnan storstädas.

Är sömnproblem farligt?

Det är vanligt med sömnsvårigheter. Oftast är det inget du behöver oroa dig för. Det är inte farligt att då och då ha en natt när du får för lite sömn. Men om du sover för lite natt efter natt, blir trött, mår dåligt och fungerar sämre i vardagen, kan du behöva hjälp med att få bättre sömn.

Är det farligt att sova för länge?

För mycket sömn är precis lika negativt för hjärnans kognitiva förmågor som för lite sömn. Det visar en av de största sömnstudier som någonsin genomförts. Att sova mer eller mindre än de rekommenderade 7–8 timmarna per natt har en negativ inverkan på våra kognitiva förmågor.

Hur påverkas sömn av styrketräning?

Träna regelbundet och sov bättre Att vara fysiskt aktiv hjälper mot sömnproblem, men det hjälper inte kortsiktigt utan får en långsiktig effekt efter flera veckor av regelbunden träning. När du tränar regelbundet blir kroppens temperaturreglering bättre, vilket har en positiv effekt på sömnen på sikt.

Varför är det bra att sova innan träning?

TRÄNING OCH SÖMN – BRA ATT TÄNKA PÅ I god återhämtning ingår också sömn. Det är under tiden du sover som kroppen bygger upp och reparerar sig själv. Det är då produktionen av testosteron och tillväxthormoner ökar vilket bidrar till muskeluppbyggnaden. Många upplever också att träning gör att de sover bättre.

Har du sömnproblem?

6 tecken på sömnproblem Du har svårt att somna. Du vaknar flera gånger varje natt. Du känner dig inte utvilad efter en natts sömn. Du är på dåligt humör och kan känna dig irriterad.

Relaterade inlägg: