Vad CAM?

Innehållsförteckning

Vad CAM?

Vad CAM?

CAM betyder Computer Aided Manufacturing. CAM innebär datoriserad generering av program till NC-styrda maskiner. ... CAM-programmet analyserar en 2D eller 3D CAD-modell och räknar ut en metod för att till exempel bearbeta detaljen i en svarv, fräs eller annan CNC-styrd maskin (CAM-beredning).

Vad är CAM beredning?

En del av produktionsberedningen av produkterna, CAM-beredningen, är att skapa de verktyg som produkten i fråga skall bearbetas med. Verktygen hämtas i dag från olika platser (databaser, mallar) och används sedan i beredningen för att simulera bearbetningen av produkten.

Vad är en CNC tekniker?

En CNC-tekniker programmerar, och riggar verktygsmaskiner som bearbetar material till en produkt. I höggradigt automatiserad tillverkning programmeras maskiner och robotar för att tillsammans utföra bearbetning. Det görs med Cad och Cam-system och andra programmeringshjälpmedel.

Vad krävs för att bli CNC-operatör?

För utbilda dig till CNC-operatör så kan du studera inriktningen Produkt- och maskinteknik på Industritekniska programmet på gymnasiet. Utbildningen ger dig direkt utbildning om yrket och yrkesrollen som CNC-operatör, och du får den kunskap om yrket som behövs för att börja jobba efter gymnasiet.

Vad kan ett CAM program inte göra?

I CAM-systemet skapas verktygsbanor som beräknas utifrån CAD-modellens form. De verktyg som används i dessa verktygsbanor lagras med fördel i det verktygsbibliotek som ska finnas i ett CAM-system. Saknas det ett verktygsbibliotek i CAM-system blir programmeringen betydligt mindre effektiv.

Vad gör man i CAD?

Om du vill jobba med design, konstruktion eller arkitektur kommer du att behöva lära dig något som heter CAD. Det är en förkortning för Computer-Aided Design och betyder digitalt baserad design och skapande av tekniska ritningar. CAD kan utföras i olika program och till olika syften.

Vad jobbar en CNC-operatör med?

Modern tillverkningsindustri är väldigt exakt, tack vare att de maskiner som svarvar, borrar och fräser är datorstyrda. Som CNC-operatör hanterar du dessa maskiner, och beroende på din roll kan arbetet innebära allt från att läsa ritningar och programmera till att rigga och övervaka.

Hur mycket tjänar en CNC tekniker?

Den högsta lönen, som cnc-operatör, ligger på 34 500 kr. Hon, för det är en kvinna, finns inom samtliga sektorer i Västsverige. Närmaste lön för en man inom detta yrke tjänar 33 500 kr.

Hur lång är utbildning till CNC-operatör?

CNC-operatör | 1000 poäng | Heltidsstudier Utbildningen ger dig grunden för arbete inom industriell produktion med inriktning på CNC-teknik, datorstyrd svarvning och fräsning. En CNC-operatör sköter datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning och tillverkning av precisionsdetaljer i varierande storlek.

Hur mycket tjänar en CNC-operatör?

31 000 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer.

Relaterade inlägg: