Kan arbetsgivaren neka sjuklön?

Innehållsförteckning

Kan arbetsgivaren neka sjuklön?

Kan arbetsgivaren neka sjuklön?

Om din arbetsgivare inte vill bevilja dig sjuklön kan du istället ansöka om att få sjuklön från Försäkringskassan. Detta kallas sjuklönegaranti och betalas ut om du och din arbetsgivare inte kommer överens om dina anställningsförhållanden eller din arbetsförmåga.

Vad händer om arbetsgivaren inte anmäler till Försäkringskassan?

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga. Om arbetsgivaren bryter mot denna regel genom att inte sjukanmäla dig till FK så kan denne göra sig skyldig till brott mot 19 § i samma lag och kan dömas till böter. ... Du kan kontakta försäkringskassan för att få hjälp med att göra en sådan anmälan.

Vem har rätt till sjuklön?

Den som är anställd tillsvidare eller ska vara anställd i mer än en månad kan få sjuklön från den första dagen hen är anställd. Den som ska vara anställd i kortare tid än en månad kan få sjuklön när hen har arbetat i minst 14 dagar. ... Detta gäller oavsett om den nya anställningen ingås hos samma eller en ny arbetsgivare.

Kan chef neka sjukanmälan?

Expertsvar: Med hänsyn till hur frågan här är ställd ska först klarläggas att arbetsgivare inte kanneka” arbetstagare att sjukanmäla sig. ... För att få sjuklön måste en arbetstagare lämna skriftlig försäkran till arbetsgivaren om att han eller hon varit sjuk och i vilken omfattning arbetsförmågan varit nedsatt.

Vilka arbetsgivare betalar inte sjuklön?

Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Det gäller även de fall där den anställde har ett läkarintyg som styrker sjukdomen. Ett undantag är då arbetstagaren har varit förhindrad att sjukanmäla sig, till exempel på grund av en akut sjukdom eller en operation.

Kan arbetsgivaren neka operation?

Om du har blivit kallad till en operation, oavsett för vad den gäller, så kan din arbetsgivare inte neka dig sjukskrivning för operationen. Efter ett karensavdrag ska det utgå sjuklön från din arbetsgivare för kalenderdag 2–14.

Vad händer om arbetsgivaren Sjukanmäler för sent?

Om medarbetaren fortfarande är sjukskriven efter 14 dagar behöver du inte längre betala sjuklön. Medarbetaren ansöker istället om sjukpenning från Försäkringskassan från och med dag 15. Du som arbetsgivare är skyldig att anmäla till Försäkringskassan om medarbetaren fortfarande är sjuk efter sjuklöneperiodens slut.

Måste arbetsgivaren sjukanmäla till Försäkringskassan?

Be din arbetsgivare att sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Det är arbetsgivarens skyldighet att sjukanmäla dig om du är sjuk mer än 14 dagar. Om du sjukanmäler dig till Försäkringskassan måste vi kontakta din arbetsgivare och utreda din sjukanmälan, vilket gör att handläggningen tar längre tid.

När är arbetsgivaren skyldig att betala sjuklön?

Enligt SjLL är arbetsgivaren skyldig att betala sjuklön till arbetstagaren under de 14 första dagarna av sjukfrånvaron om villkoren för rätt till ersättning är uppfyllda. Sjuklönen är 80 procent av månadslön och andra anställningsförmåner som arbetstagaren går miste om på grund av sjukfrånvaron.

Hur mycket sjuklön betalar arbetsgivaren?

Efter karenstiden till och med dag 14 i sjukperioden betalar din arbetsgivare en sjuklön som är 80 procent av lönen, oavsett vad du tjänar. Sjukanmäl dig till din arbetsgivare den första dagen som du inte kan arbeta på grund av sjukdom.

Relaterade inlägg: