Vad innebär en avstämning?

Innehållsförteckning

Vad innebär en avstämning?

Vad innebär en avstämning?

Med avstämning menas en kontroll på kontonivå att balans- och resultatkontona stämmer innan man lämnar ifrån sig eller arkiverar en balansrapport/balansräkning eller en resultatrapport/resultaträkning för en period. Först när avstämningen är klar kan rapporterna användas som beslutsunderlag.

Hur gör man en avstämning?

Hur gör jag avstämning av min bokföring? Det är viktigt inför årsbokslutet att man ser över så allt är bokfört rätt och att alla transaktioner stämmer överens. När vi stämmer av innebär det att vi jämför saldot på ett bokföringskonto med en annan källa och kontrollerar att beloppen stämmer.

Varför gör man avstämningar?

Varför ska jag stämma av? Alla som bokför måste regelbundet göra avstämningar av sina konton för att försäkra sig om att bokföringen är korrekt. Framför allt är det balanskonton som stäms av för att kontrollera att fordringar och skulder i bokföringen är korrekt angivna i balansräkningen.

Vad innebär Månadsavstämning?

Hur ofta bör jag stämma av? I de flesta fall bör du göra avstämning vid varje månadsslut för att vara säker på att balansräkningar och resultaträkningar är korrekta och att redovisad moms stämmer. Vid bokslut är avstämningen nödvändig eftersom avstämningsunderlagen utgör bokslutsbilagor.

Hur ofta får man avstämning?

Avstämningen sker slumpvis – cirka en av åtta gånger, så nästa avstämning kan lika gärna ske nästa gång du handlar.

Hur gör man avstämning av konton?

Att göra en bankavstämning innebär att du matchar saldot på bankkontot med med saldot på bokföringskontot i ditt bokföringsprogram. Det vill säga det konto i bokföringen som du använder när du bokför in- och utbetalningar på ditt bankkonto. Företagskontot i bokföringen tillges ofta bokföringskonto 1930.

Hur stämmer man av ett konto?

Ett väldigt bra sätt att se över och kontrollera bokföringen är genom att göra en bankavstämning. Stämmer summan på företagskontot i bokföringen överens med saldot på banken så ska det mycket till att bokföringen inte skulle stämma.

Hur stämmer man av Balanskonton?

I balansräkningen finns en ingående balans på samtliga konton vid räkenskapsårets början och en utgående balans vid räkenskapsårets slut. Det kan vara lämpligt att stämma av varje balanskonto månadsvis för att ha kontroll över både ingående och utgående balanser vid varje månadsslut.

Relaterade inlägg: