Hur vet man att det är KOL?

Innehållsförteckning

Hur vet man att det är KOL?

Hur vet man att det är KOL?

Cirka 80 procent av de som drabbas av KOL är rökare. Symtomen för rökrelaterad KOL börjar oftast som upprepade luftvägsinfektioner som varar allt längre. I stället för att vara ”förkyld” någon vecka pågår luftvägsinfektionerna flera veckor och ganska snart efter en infektion kommer en ny ”förkylning”.

Vad kan man göra för att förebygga KOL?

Vad du själv kan göra

  • sluta röka – rökstopp är den enskilt viktigaste faktorn för att förhindra snabb försämring.
  • motionera och styrketräna – fysisk aktivitet bromsar sjukdomens utveckling.
  • välj hälsosam kost – undervikt och ofrivillig viktnedgång är typiskt vid KOL.

Kan man stoppa KOL?

KOL utvecklas långsamt och blir långsamt värre så länge personen röker. Det enda sättet att stoppa försämringen är totalt rökstopp.

Hur får man fram KOL?

Det kol som vi använder har bildats av växtrester från växter som levde för 300 miljoner år sedan. Olja och naturgas kommer från alger och växter som föll till botten av urhavet för 100–150 miljoner år sedan.

I vilken ålder får man KOL?

KOL är ovanligt hos personer som är yngre än 40 år. Hos rökare som rökt under många års tid har cirka hälften fått KOL när de når 75 års ålder. Dödligheten har ökat sedan 70-talet och idag dör närmare 3 000 personer årligen i KOL i Sverige. Sjukdomen ökar främst bland kvinnor.

Hur kan man leva med KOL?

KOL kan inte botas, men tidig upptäckt och tidigt insatt behandling mildrar symtomen och bromsar sjukdomens utveckling. KOL är en lungsjukdom där luftrören blir trånga och det blir svårare att ventilera lungorna.

Vad är viktigt att tänka på när man vårdar en person med KOL?

På en astma/KOL-mottagning är patientutbildning centralt för att patienten ska bli delaktig i sin vård och behandling. I enlighet med personcentrerad vård är målet att stödja och stärka patienten till att ta kontroll över sin sjukdom och hantera det dagliga livet.

Hur bemöter man en person med KOL?

Sjuksköterskans attityd, bemötande och kunskap är avgörande. Att vara lugn, förmedla trygghet och hjälpa patienten att hantera sin ångest genom att vara både fysiskt och psykiskt närvarande, är god omvårdnad. När kol-patienten upplever att luften tar slut kommer oron, ångesten och paniken.

Vad är en effekt av kol?

  • En effekt av KOL är att kroppen på grund av sjukdomen har en ökad risk att tappa fett och muskelmassa. Dessutom kan det vara ansträngande att äta och det kan gå åt mer energi för att andas. Att man tappar i vikt innebär att kroppen inte får den energi den behöver, vilket bland annat försvagar kroppens motståndskraft mot infektioner.

Vilka är vanliga symtom vid kol?

  • Tidiga symtom vid KOL är pip i bröstet, upprepade episoder av hosta med segt slem. Andra symtom är långvariga eller återkommande förkylningar, andfåddhet och täta luftvägsinfektioner.

Vilka stadier är kol?

  • KOL delas in i följande fyra stadier, beroende på hur undersökningen med spirometer visade att lungorna fungerade: Stadium 1, förstadium till KOL. Stadium 2, lindrig KOL. Stadium 3, medelsvår KOL.

Relaterade inlägg: