Vad händer om man inte har bälte?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte har bälte?

Vad händer om man inte har bälte?

Utan bälte Redan vid hastigheter under 50 km/tim slår du med stor kraft i ratten, vindrutan eller andra delar av bilen. Resultatet kan bli ögonskador, hjärnskakning, skärsår i ansiktet, utslagna tänder eller krossad näsa. Du riskerar också skador på t ex bröstkorg och knän. I värsta fall skador som är dödliga.

Vad är bältesförsträckare?

Säkerhetsbältena för förare och passagerare i framsätet är utrustade med en elektrisk bältesförsträckare. ... Den elektriska bältesförsträckaren positionerar den åkande bättre vilket minskar risken för att slå emot bilens interiör och förbättrar effekten av säkerhetssystem så som bilens krockkuddar.

Vilka typer av bältessträckare är vanligast?

Men problemet med passiv krocksäkerhet är att systemet inte passar alla utan är utformade för en viss typ av människor. Vanligaste utgångspunkten är en man som är 175 centimeter lång och väger 78 kilo.

Får man åka i en husbil utan bälte?

Alla som färdas i ett fordon som är utrustat med bilbälten skall använda en plats som är försedd med bilbälte, om en sådan plats är tillgänglig, och använda bältet.

Får man sitta två i samma bälte?

Nej, bältena är avsedda för en person, och skall användas om man sitter på plats med bälte, vilket man är skyldig att göra så länge en sådan finns. Sedan får man sitta på andra platser, som sagt får dock inte maxlasten överskridas...

Varför måste bilbälten bytas efter en krock?

Bilbältet ska fånga upp kroppen så mjukt som möjligt vid en krock. Det ska samtidigt se till att kroppen inte kastas ur bilen eller slår i inredningen eller inträngande delar. Konstruktionen av bilens övriga säkerhetssystem utgår från att man använder bältet.

När kom bältessträckare?

Bältessträckare Innovationen som kom att kallas “bältessträckaren” introducerades 1985 i Volvo 780.

När blev det lag att använda bilbälte?

Ytterligare elva år senare, , blev det obligatoriskt för alla ”vuxna”, personer över 15 år, att använda bil- bälte oavsett var man satt i bilen. Den kom slutligen lagen som före- skrev att alla, både barn och vuxna, måste använda bilbälte såväl i framsätet som i baksätet.

När blev det lag på säkerhetsbälte?

Patent- och registreringsverket var osäkra Bilbältetsom Nils Bohlin tog fram hade tre punkter och började användas i Volvos bilar 1959. Först ut med att få bilbältet installerat som standard i framsätet var Volvo Amazon och PV544. Men det var inte säkert att Nils Bohlin skulle få patent på sin uppfinning.

Relaterade inlägg: