Vad är en fastighetsägare?

Innehållsförteckning

Vad är en fastighetsägare?

Vad är en fastighetsägare?

Att vara fastighetsägare är ett stort ansvar. Samma ansvar gäller för alla former av fastighetsägare: privata, kommunala eller bostadsrättsföreningar. Du som är fastighetsägare har ansvar för att fastigheten fungerar som den ska och att ingenting riskerar att skada miljön eller hälsan för de boende.

När blir man fastighetsägare?

Vid inkomst av näringsfastighet är praxis den att köparen av en fastighet som huvudregel anses som ägare till fastigheten från den dag då ett bindande avtal om köp (ett köpekontrakt) har träffats.

Vad är fastighetsägarens ansvar?

Miljöbalken ställer krav på att en fastighetsägare ska ha egenkontroll. ... I egenkontrollen ska finnas rutiner för att identifiera, upptäcka, förebygga och åtgärda brister i verksamheten.

Hur vet man vem som äger ett hus?

I Vem äger fastigheten kan du som är privatperson och har giltig e-legitimation få information om vem som äger en fastighet. Du söker på en fastighetsbeteckning och får tillbaka uppgift om vem som äger fastigheten och eventuell tomträttsinnehavare.

När blir man lagfaren ägare?

När du har köpt eller på annat sätt förvärvat en fastighet eller tomträtt (genom exempelvis gåva, arv eller bodelning) ska du ansöka om lagfart eller inskrivning av tomträttsinnehav för att registrera att du är ägare. Det ska göras inom tre månader efter förvärvet.

Hur mycket tjänar en fastighetsmäklare?

  • Fastighetsmäklare tjänar i snitt ca 30.000 kr – 35.000 kr i månaden innan skatt. De som tjänar mycket mindre slutar i regel som mäklare och byter bransch. En framgångsrik mäklare kan utan problem tjäna 50.000 kr i månaden upp till 200.000 kr i månaden under sina bästa år. Mäklaren får behålla ca 23-30% av indragen provision i lön

Vad är en fastighetsförvaltare på entreprenad?

  • Att ha en fastighetsförvaltare på entreprenad är ett bra sätt att ligga steget före och vi ska snabbt – genom att visa några vanliga arbetsuppgifter – förklara varför: Han planerar mark- och byggnadsunderhåll Han genomför ett löpande underhåll av byggnad och mark Han sköter driften och underhållet av olika tekniska system

Vad är god fastighetsmäklar-sed?

  • Utöver fastighetsmäklarlagen så måste en mäklare följa något som kallas för god fastighetsmäklar-sed. Det är ytterligare en ”regelbok” som styr hur mäklare skall uppträda och hur de skall sköta sitt jobb. Det krävs en högskoleutbildning (ett visst antal högskolepoäng) för att få arbeta som fastighetsmäklare.

Relaterade inlägg: