Vad gör en DPO?

Innehållsförteckning

Vad gör en DPO?

Vad gör en DPO?

Dataskyddsombudet ska säkerställa att vi behandlar personuppgifter med respekt och i enlighet med dataskyddslagstiftningen. Det inkluderar att informera, vägleda och kontrollera att företaget förstår och följer lagstiftningen.

Vad är en DSO?

Ett dataskyddsombuds (DSO/DPO) primära uppgift är att säkerställa dataskyddsförordningens efterlevnad. ... Dataskyddsombudet ska samarbeta med tillsynsmyndigheten (datainspektionen) i ärenden som rör dataskyddsförordningen.

Vad ska ett dataskyddsombud göra?

Den som behandlar personuppgifter måste i vissa fall utse ett dataskyddsombud. Ombudets roll är att kontrollera att dataskyddsförordningen (GDPR) följs inom organisationen genom att till exempel utföra kontroller och informationsinsatser.

Måste man ha en Dpo?

Till att börja med måste alla myndigheter och andra offentliga organ utse ett dataskyddsombud. Det omfattar bland annat riksdagen, kommunfullmäktige, landstingsfullmäktige och regionfullmäktige. Domstolar faller dock utanför kravet i fråga om personuppgiftsbehandling som sker inom ramen av den dömande verksamheten.

När behövs ett dataskyddsombud?

Företag och andra privata aktörer måste utse ett dataskyddsombud endast om kärnverksamheten består av behandling som kräver regelbunden och systematisk kontroll av de registrerade i stor omfattning – vilket kan bero på behandlingens karaktär, omfattning och/eller ändamål – eller om kärnverksamheten består av behandling ...

Relaterade inlägg: