Vad ska du tänka på när du sköter om en medvetslös person?

Innehållsförteckning

Vad ska du tänka på när du sköter om en medvetslös person?

Vad ska du tänka på när du sköter om en medvetslös person?

Du ska däremot inte börja med hjärt-lungräddning om personen är medvetslös men andas normalt. Då ska du lägga personen i stabilt sidoläge och böja huvudet bakåt så att luftvägarna hålls öppna. Därefter ska du larma 112 och stanna kvar hos den medvetslösa personen tills hjälpen kommer.

Vad gör man om man misstänker en skada i nacken och personen inte andas?

Om personen inte andas så ska du direkt larma och sedan påbörja hjärt-lungräddning. Finns en hjärtstartare i närheten ska den användas.

Hur gör du om påträffar en person som fått hjärtstopp?

Larma. Om personen är medvetslös och andas onormalt eller inte alls, ska du omedelbart larma och starta hjärt-lungräddning. Kramper kan också vara ett tidigt tecken på hjärtstopp, även hos en person med känd epilepsi.

Hur väcker man en medvetslös person?

Håll i sidoläge genom att lägga barnet i famnen, med huvudet lätt bakåtböjt. Ring 112 eller be någon annan att göra det.

Hur ska du göra för att luftvägen ska hållas fri under Inblåsningen?

Det är väldigt viktigt att skapa en fri luftväg under tiden man gör inblåsningar så att luften kommer ner till lungorna.

  1. Öppna luftvägen.
  2. Knip om näsan.
  3. Täck hela munnen.
  4. Ett normalt andetag per inblåsning.
  5. Andas in ny luft mellan inblåsningarna.
  6. Blås tills bröstkorgen höjer sig.
  7. En inblåsning ska ta ca 1 sekund.

Vad händer om man landar på nacken?

Skadan kan beskrivas som en stukning av nacken som kan ge allt ifrån lindriga till mer allvarliga symtom. Huvudets tyngd ökar när det utsätts för den hastiga rörelse som liknar en pisksnärt. Då orkar halsens och nackens muskler inte hålla emot. Det är denna rörelse som kan leda till att man skadas.

Relaterade inlägg: