När behövs etisk prövning?

Innehållsförteckning

När behövs etisk prövning?

När behövs etisk prövning?

Planerar du att bedriva att forskning som involverar människor eller behandling av personuppgifter? Då behöver du kanske ansöka om etiskt tillstånd. Här hittar du information om de regler som gäller för etisk prövning i Sverige samt hur prövning går till.

Vad är en etisk kommitte?

All forskning ska bedrivas enligt god forskningsetik. ... Forskningsetiska kommittén är ett rådgivande organ som kan genomföra granskningar av projekt och ge råd och synpunkter. Kommittén kan även ge råd och rekommendationer på en ansökan till Etikprövningsmyndigheten (EPM) innan den skickas till myndigheten.

Vad gör etikprövningsnämnden?

Vårt uppdrag är att värna människan i forskningen. Vi gör etiska prövningar av forskning på människor, men även av forskning på biologiskt material och känsliga personuppgifter. Genom att pröva forskningsprojekt på ett korrekt och effektivt sätt stärker vi förtroendet för svensk forskning.

Vad är etisk prövning?

Syftet med etikprövningslagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning. Avvägning mellan risker och kunskapsvinster är två faktorer som ska ingå i prövningarna.

När krävs etiskt tillstånd?

En del forskning är särskilt känslig och kräver etiskt tillstånd. Hit hör forskning på levande och avlidna människor, på biologiskt material från människor samt forskning som innebär hantering av känsliga personuppgifter.

Vad prövas vid en etikprövning?

Vad säger lagen? Syftet med etikprövningslagen är att skydda den enskilda människan och respekten för människovärdet vid forskning. Avvägning mellan risker och kunskapsvinster är två faktorer som ska ingå i prövningarna.

Vad menas med etiska aspekter?

Forskningsetiska överväganden handlar i hög grad om att hitta en rimlig balans mellan olika legitima intressen. Kunskapsintresset är ett sådant. Integritetsintresset och skydd mot olika former av skada och risk för skada är andra exempel.

Relaterade inlägg: