Vad betyder Klin fys?

Innehållsförteckning

Vad betyder Klin fys?

Vad betyder Klin fys?

Klinisk fysiologi (KlinFys) är en medicinsk specialitet inriktad på funktionsdiagnostik, det vill säga utredning av funktionen i olika organsystem, främst hjärta, blodkärl, lungor och njurar, med en lång rad metoder där man analyserar och väger samman information från bland annat EKG, tryck/flödesmätningar och ...

Vad är fysiologiska kliniken?

fysiologiska kliniken utförs många olika fysiologiska undersökningar, framför allt funktionsdiagnostik av hjärta, blodkärl och lungor, men även njurar. Olika tekniker och hjälpmedel används i diagnostiken, till exempel ultraljudsteknik, gammakamera, magnetkamera och EKG.

Hur blir man klinisk fysiologi?

På Biomedicinska analytikerprogrammet, klinisk fysiologi tränar du dina praktiska färdigheter både genom praktik inom sjukvården och träning på skolan. Verksamhetsförlagd utbildning är en viktig del av utbildningarna på Hälsohögskolan vid Jönköping University.

Vad är nuklearmedicin?

Vid nuklearmedicinska undersökningar och behandlingar tillför man kroppen ett radioaktivt spårämne, oftast via ett blodkärl. Detta spårämne tas upp av specifika celler/organ. Med en PET-kamera eller gammakamera kan man sedan studera hur spårämnet fördelar sig i kroppen eller hur organen fungerar.

Vad ser man på ett arbetsprov?

Om Arbetsprov Elektroder fästs på bröstkorg, överarm samt underben och EKG tas. Även blodtrycket tas i vila. Du får cykla på en ergometercykel med gradvis ökande motstånd. Ibland används en gångmatta istället för en cykel.

Vad är människans fysiologi?

Kursen syftar till att ge dig en god förståelse för hur kroppens vävnader och organ normalt fungerar och samverkar. Du kan använda kunskaperna inom exempelvis annan vidareutbildning, forskning, sjukvård eller näringsliv.

Vad gör en laborant?

Efter avslutad utbildning kan du exempelvis arbeta som laborant, laboratorieassistent eller laboratoriebiträde med kvalitetskontroller, analys, rapportering och registrering av provtagningar i laboratoriemiljöer. Som laborant bidrar du till ett hållbart och miljövänligt samhälle.

Hur går en undersökning med gammakamera till?

Gammakameran fungerar genom att man tillför en så kallad isotop, ett radioaktivt ämne, i patientens blodomlopp, som tas upp av muskelcellerna i hjärtat. ... Om något område har otillräckligt blodflöde kommer området ta upp mindre av isotopen och visa sig på bilderna som ett mörkt parti.

Vad är en PET undersökning?

PET, positronemissionstomografi, används för att diagnostisera tumörer och för att följa effekterna av en behandling. PET gör det nämligen möjligt att få bilder av vad som sker med till exempel ämnesomsättningen i kroppens olika organ.

Relaterade inlägg: