Vad gör en kommunal revisor?

Innehållsförteckning

Vad gör en kommunal revisor?

Vad gör en kommunal revisor?

Den kommunala revisionen granskar på fullmäktiges uppdrag och revisorerna är förtroendevalda. De biträds av sakkunniga yrkesrevisorer. Tillsammans prövar de om verksamheten är ändamålsenlig och effektiv, om styrningen är tillräcklig och om räkenskaperna är rättvisande.

Vad gör en internrevisor Brf?

Granskningen avser främst ekonomisk kontroll (siffergranskning) och förvaltningskontroll (att styrelsen sköter sitt uppdrag). I förvaltningskontrollen ingår att revisorn även granskar den tekniska förvaltningen och kontrollerar att styrelsen ser till att byggnader och mark sköts på ett tillfredsställande sätt.

Vad innebär det att arbeta som revisor?

Revisorn granskar en verksamhets redovisning och förvaltning, det vill säga hur styrelsen förvaltar verksamheten de företräder. I sin granskning bedömer revisorn om den granskade finansiella informationen ger en rättvisande bild av företagets resultat och ställning – och om den följer de lagar som finns.

Vad gör en revisor i en samfällighet?

En revision i en förening innebär alltid att man kontrollerar bokföringen och verifikationerna samt tittar på styrelseprotokollen. Många uppfattar det som att detta är revisorernas enda uppgift. Men föreningens stadgar säger bland annat att revisorerna också skall granska styrelsens förvaltning.

Vad ska en revisionsberättelse innehålla?

I revisionsberättelsen ska det framgå vad revisorerna har granskat, t. ex. styrelseprotokoll, kassaböcker, bokföring osv. Revisorerna ska i revisionsberättelsen ge förslag till huruvida de förslår årsmötet att bevilja styrelsen ansvarsfrihet eller inte.

Hur mycket får en revisor i lön?

Marknadslönen för externa revisorer ligger 2021 mellan 35 000 och 46 000 kronor per månad vid en lägre svårighetsnivå. Vid en högre svårighetsnivå ligger marknadslönen på 50 000 kronor och uppåt.

Måste en bostadsrättsförening ha en auktoriserad revisor?

En bostadsrättsförening måste ha minst en revisor. Revisorn väljs av föreningsstämman om inte något annat är bestämt i stadgarna. I de flesta fall behöver revisorn inte anmälas till Bolagsverket.

Kan revisor vara suppleant?

En revisor kan också vara en revisionsfirma. Det förekommer också att man har suppleanter, revisorssuppleant, men denne är bara en ”backup” och spelar i normala fall ingen aktiv roll. ... I Hsb-föreningar utses dock en revisor av Hsb, medan den andre (lekmannarevisorn) utses av stämman.

Vilka bolagsformer kräver revisor?

Huvudregeln är att aktiebolag ska ha revisor. Publika aktiebolag, finansiella företag och aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning måste alltid ha revisor.

Är det svårt att få jobb som revisor?

Erfarenhet från arbete på revisionsbyrå är meriterande och yrkesgruppen är högt eftertraktad på arbetsmarknaden. Det finns samtidigt ett problem som behöver lyftas och diskuteras i den allmänna debatten. Många, och då främst de yngre revisorerna, lämnar i ökad utsträckning yrket.

Relaterade inlägg: