Hur blir jag av med förvaltare?

Innehållsförteckning

Hur blir jag av med förvaltare?

Hur blir jag av med förvaltare?

Ett förvaltarskap ska upphöra när behovet inte längre finns. Om du vill att förvaltarskapet ska upphöra kan du ansöka om detta till tingsrätten. Om du istället vill byta förvaltare kan du ansöka om det till överförmyndaren i din hemkommun.

Vad krävs för att få förvaltare?

Den som på grund av sitt hälsotillstånd har ett hjälpbehov, kan hjälp av en god man eller förvaltare. För att ha rätt till god man måste det finnas någon form av dokumenterad medicinsk diagnos, som ett begåvningshandikapp eller annat funktionshinder, psykisk sjukdom eller demens.

Vad är en förvaltare eller förmyndare?

Om du får en förvaltare har den personen rätt att genomföra rättshandlingar för din räkning utan att du ger ditt samtycke. Men det gäller bara sådana uppgifter som ingår i förvaltarens uppdrag. Du som får hjälp av en förvaltare kallas för huvudman. ...

Hur länge har man förvaltare?

Mer information om vad som krävs för att bli god man eller förvaltare och hur personen anmäler sitt intresse. Ett förvaltarskap omprövas en gång per år. Om det visar sig att det inte längre är nödvändigt med förvaltarskap kan man ansöka till tingsrätten om att det ska upphöra.

Vad krävs för att tingsrätten ska förordna en god man?

För att en god man ska kunna förordnas för någon krävs att denne själv samtycker, eller själv ansöker om att få en god man. Om personen inte kan uttrycka sin mening krävs ett läkarintyg som visar att han eller hon inte kan uttrycka sin åsikt.

Vad krävs för att tingsrätten skall kunna förordna om god man?

En person kan på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöva hjälp med att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom samt sörja för sin person. I dessa fall kan tingsrätten förordna en god man. ... Det krävs vidare utredning som utvisar behovet av god man.

Relaterade inlägg: