Vad är myndighetens viktigaste uppgifter?

Innehållsförteckning

Vad är myndighetens viktigaste uppgifter?

Vad är myndighetens viktigaste uppgifter?

Myndigheterna ska se till att de lagar som riksdag och regering har beslutat om blir verklighet. Energimyndigheten, Migrationsverket, Polisen, Rymdstyrelsen och Skatteverket är några exempel på statliga myndigheter. Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna.

Vad gör förvaltningsmyndigheterna?

Varje departement har en eller flera myndigheter knutna till sig. Dessa har till uppgift att förvalta och implementera de lagar som riksdagen beslutat om. De är de så kallade förvaltningsmyndigheterna och dessa utgör alla myndigheter förutom regeringen och domstolarna.

Vad är statsförvaltningen och vilket ansvar har den?

Statsförvaltningen i en stat fungerar som den verkställande maktens förlängda arm. ... Att utöva den exekutiva makten, genom att verkställa fattade beslut. Att utöva den dömande makten (domstolar). Att utöva kontrollerande och reglerande verksamhet (tillsynsmyndigheter och liknande).

Vad menas med förvaltningsmyndighet?

Förvaltningsmyndigheterna, de som ofta benämns som ”myndigheterna”, lyder under regeringen. Varje år beslutar regeringen om regleringsbrev för myndigheterna. I regleringsbrevet står det hur myndigheten ska arbeta och hur mycket pengar den kan använda.

Vad gör statliga bolag?

Staten är en betydande bolagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 46 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade. Dessutom förvaltas två verksamhetsstiftelser. Tillsammans sysselsätter bolagen med statligt ägande cirka 129 000 personer.

Relaterade inlägg: