Vad göra mot diskbråck?

Innehållsförteckning

Vad göra mot diskbråck?

Vad göra mot diskbråck?

Behandlingen vid diskbråck består av läkemedel, fysioterapi och ibland operation.

  1. Läkemedel. Ibland hjälper det inte att enbart röra på sig och ta receptfria läkemedel. ...
  2. Besök hos fysioterapeut, naprapat eller kiropraktor. ...
  3. Ibland behöver du opereras. ...
  4. Operation vid diskbråck i ländryggen. ...
  5. Steloperation. ...
  6. Efter operationen.

Hur känns diskbråck i bröstryggen?

Ibland kan disken trycka på omgivande nerver och blodkärl och ge svårare symptom. Förutom smärta kan du även uppleva svaghet i muskler, domningar och nedsatt känsel. Kotkompression kan ge värk i bröstrygg - du kan få svårigheter att stå, gå eller sitta.

Kan man se diskbråck på röntgen?

Röntgen av ländryggen är oanvändbar för att studera innandömet i kotor, diskar, spinalkanal och ryggmärg. Diskbråck, spinal stenos, tumörer i spinalkanalen eller reaktiva ödem i kotkroppar och i anslutning till fasettleder sekundärt till degenerativa förändringar kan inte diagnostiseras.

Är det bra att cykla vid diskbråck?

Nej, inga andra än sådana saker som sårsmärtan i ryggen själv förhindrar. Du får alltså gå, stå, sitta, åka bil, köra bil, cykla, åka buss och spårvagn så snart Du själv vill och känner att Du klarar det.

Kan diskbråck påverka tarmen?

Ett stort i ryggkanalen centralt beläget diskbråck kan orsaka ett s k cauda equina-syndrom. Detta innebär en påverkan av flera av de sakrala nervrötterna med motorisk och sensorisk påverkan av blås- och tarmfunktion som följd.

Vad är vanligt med diskbråck i bröstryggen?

  • En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen. Då kan du få smärtor som strålar ut i armen. Det är mindre vanligt med diskbråck i bröstryggen.

Kan du få diskbråck i hela ryggen?

  • Du kan få diskbråck i hela ryggraden men det är vanligast att få diskbråck i nedre delen av ryggen, som kallas ländryggen. En vanlig form av påverkan på nerver från ett sådant diskbråck är smärta som strålar ut i benet, ofta benämnd ischias. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen.

Hur uppstår diskbråck?

  • Hur och varför diskbråck uppstår. Ett diskbråck uppstår när krafterna är för stora för att strukturerna i disken håller sig intakta. Det är kompressioner, rotationer och glidningskrafter som kan få vävnaden att ”gå sönder”. Det kan uppstå akut eller över längre tid, av akut skada eller längre tids nedbrytning (degeneration).

Hur gör man operation vid diskbråck i ländryggen?

  • Operation vid diskbråck i ländryggen. När man opererar ett diskbråck i ländryggen gör läkaren ett hudsnitt och skapar en liten öppning mot disken mellan två kotbågar. Läkaren håller nervroten åt sidan och tar bort diskbråcket. Operationen brukar ta en timme och du är sövd när du opereras.

Relaterade inlägg: