Är det farligt att ha lågt blodsocker?

Innehållsförteckning

Är det farligt att ha lågt blodsocker?

Är det farligt att ha lågt blodsocker?

Sjunker blodsockret mycket lågt förlorar personen med diabetes medvetandet och hamnar i ett så kallat insulinkoma. Detta är ett farligt tillstånd eftersom hjärnan kan ta skada av alltför låga blodsockervärden. En kraftigt omtöcknad eller medvetslös person med diabetes ska snabbt föras till sjukhus.

Hur lång tid tar det att få upp blodsockret?

Det postprandiella blodsockret är högre än normalt, och det tar ungefär fyra timmar för det att komma tillbaka till en normal nivå igen. Detta varierar beroende på vad du äter och hur mycket, samt vilka läkemedel du använder.

Vad ska man ha i blodsocker?

Fastställande av blodsockerhalten behövs för att konstatera diabetes. Hos friska personer hålls det uppmätta blodsockret på morgonen efter fasta (minst åtta timmar utan mat) under 6,0 mmol/l och blodsockret stiger inte heller vid så kallat sockerbelastningstest i laboratorium över 7,7 mmol/l.

Varför blir det för lågt blodsocker?

  • Vid för lågt blodsocker blir det bränslebrist i kroppens olika organ. Effekten blir att du känner dig knäsvag och darrig, ofta upplever du även en frusenhet. Eftersom hjärnan är helt beroende av socker som bränsle får du symtom som påverkar medvetandet och psyket. Du kan bli yr, aggressiv eller förvirrad och omtöcknad.

Har man lågt blodsocker under natten?

  • Lågt blodsocker på natten är ett stort problem hos många diabetespatienter, eftersom man kanske inte hinner vakna. Har man misstanke om lågt blodsocker under natten, till exempel på grund av huvudvärk och dåligt välbefinnande på morgonen, bör man: Tänka på att alkohol, precis som insulin, sänker blodsockret.

Hur sänker man blodsockret?

  • Mat höjer blodsockret. Insulin, tabletter och fysisk ansträngning sänker det. Mat, läkemedel och motion är alltså de instrument som personer med diabetes har för att påverka sitt blodsocker. Både för höga och för låga nivåer av socker i blodet är obehagliga.

Hur ofta känner man obehag i kroppen vid blodsocker?

  • Någon känner obehag i kroppen redan vid blodsocker kring 4 millimol per liter (mmol/l) medan andra kanske börjar få känningar först ner mot 2 mmol/l. Det är viktigt att en person som har diabetes är medveten om risken för blodsockerfall och hur det känns.

Relaterade inlägg: