Vad gör Europeiska unionens domstol?

Innehållsförteckning

Vad gör Europeiska unionens domstol?

Vad gör Europeiska unionens domstol?

EU-domstolen tolkar EU:s lagstiftning och ser till att den tillämpas på samma sätt i alla EU-länder. Den löser också rättsliga tvister mellan EU-länderna och EU-institutionerna.

Vad kan överklaga till EU-domstolen?

Europadomstolen kan ta emot klagomål från bl. a. enskilda personer som anser att deras fri- och rättigheter enligt den Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna eller enligt något av tilläggsprotokollen blivit kränkta.

Hur blir man generaladvokat?

En generaladvokat kan skiljas från sitt uppdrag endast efter ett enhälligt beslut av domarna och övriga generaladvokater. En ny generaladvokat får då utses för den kvarstående ämbetstiden. Enligt fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ska domstolen biträdas av åtta generaladvokater.

Hur många är med i EU-domstolen?

EU-domstolen har sitt säte i Luxemburg och består av två rättsinstanser: domstolen och tribunalen. Tribunalen dömer i mål som rör enskilda personer och företag. Domstolen består av en domare från varje medlemsland samt elva biträdande generaladvokater.

Vilken typ av mål prövar EU-domstolen?

EU-domstolen är EU:s egen domstol. Den ser till att EU:s lagar används på samma sätt i alla medlemsländer. Domstolen ska också lösa tvister inom EU, kontrollera att lagar har tillkommit på rätt grunder och hjälpa medlemsländernas nationella domstolar att tolka EU:s lagar. EU-domstolen är EU:s egen domstol.

Varför och hur kommer medlemsstaterna till tals inför EU-domstolen?

För att bygga ett gemensamt Europa har medlemsstaterna (som numera är 28 till antalet) ingått fördragen om Europeiska unionen och om Europeiska unionens funktionssätt. Genom dessa fördrag har staterna inrättat institutioner som kan anta bindande rättsregler inom vissa områden.

Vad har revisionsrätten för uppgifter?

Europeiska revisionsrätten, eller revisionsrätten som den ofta kallas, är den EU-institution som har i uppgift att granska hur EU:s pengar används. Den kan granska alla organisationer och personer som tar emot eller hanterar EU-pengar, alltså inte bara EU:s egna institutioner.

Kan en medborgare i ett EU land ta upp ett fall till EU-domstolen?

Enligt huvudregeln kan inte enskilda medborgare föra talan i EU-domstolen. EU-medborgare kan däremot anmäla misstänkta brott mot EU-rätten till kommissionen, som kan driva ärendet i EU-domstolen. Enskilda kan även begära att en nationell domstol inhämtar ett förhandsavgörande från EU-domstolen.

Vad gör en generaladvokat?

En generaladvokats huvudsakliga uppgift är att vara rådgivare till EU-domstolen. Det är generaladvokaten genom att skriva generaladvokatsyttranden, det vill säga avge ett opartiskt och helt självständigt yttrande om hur han eller hon tycker att ett mål i EU-domstolen ska avgöras.

Relaterade inlägg: