Har glimtändare?

Innehållsförteckning

Har glimtändare?

Har glimtändare?

En lysrörsarmatur består av en reaktor (en spole med järnkärna som är till för att begränsa strömmen innan röret tänts, en glimtändare (innehåller en liten bimetallbrytare och en kondensator) och själva lysröret. Röret har i vardera änden en elektrod med två anslutningspinnar.

Hur många glimtändare?

Det är viktigt att byta de två lysrören och de två glimtändarna samtidigt, då kommer lysrören att hålla i många år framöver. Tänk också på att lysrör och andra lågenergilampor innehåller kvicksilver och räknas som farligt avfall, hantera dem därför alltid med försiktighet och lämna förbrukade lysrör till återvinning.

Hur kollar man glimtändare?

Bredvid själva lysröret sitter glimtändaren, som gör att lysröret tänds. Skruva loss den genom att vrida den åt vänster. Vrid lysröret ett kvarts varv i sitt fäste. När du har vridit det i rätt läge ska det gå att dra ut röret utan att ta i.

Vilken glimtändare till 36W lysrör?

I en armatur med ett konventionellt driftdon finns en glimtändare. I en armatur med elektroniskt driftdon behövs ingen glimtändare. Lysrör och glimtändare bör man byta samtidigt eftersom de troligen suttit där lika länge. Den nya glimtändaren behöver passa till den watt som lysröret använder.

Varför har man glimtändare?

En glimtändare är en komponent som tillsammans med en spole (drossel) används för att tända lysrör. ... När strömmen genom spolen bryts induceras spänning som förhoppningsvis är tillräckligt hög för att kunna tända lysröret.

Måste man ha Glimtändare?

Glimtändaren är ett litet proppliknande föremål som sitter i lysrörsarmaturen. Den är nödvändig vid tändningen av lysröret. ... I en armatur med elektroniskt driftdon behövs ingen glimtändare. Lysrör och glimtändare bör man byta samtidigt eftersom de troligen suttit där lika länge.

Relaterade inlägg: