Varför systemförvaltning?

Innehållsförteckning

Varför systemförvaltning?

Varför systemförvaltning?

Systemförvaltningen handlar primärt om att säkerställa att det IT-stöd som finns i en verksamhet verkar är det stöd som efterfrågas. Att det stöttar processerna på ett ändamålsenligt sätt samt att man genom systemförvaltningsarbetet också initierar behov av förändringar om det inte ger ett ändamålsenligt stöd.

Vad är en Förvaltningsspecifikation?

Till förvaltningsplanen hör en förvaltningsspecifikation som mer detaljerat beskriver förvaltningsobjektets innehåll och avgränsningar, roller samt förvaltningsprocesserna. Målgrupp för dokumentet är de som ansvarar för och de som bedriver förvaltningen av Gemensam videokonferensplattform BD.

Vad ingår i systemförvaltning?

Systemförvaltning inom IT handlar om att skapa en modell/metod (förvaltningsmodell) för att säkerställa att vi stödjer, underhåller, vidareutvecklar och supportar de system/applikationer/tjänster som vi på IT använder för att leverera värde till verksamheten.

Varför pm3?

pm3 är en de facto-standard som används för att skapa styrbarhet på såväl objekt- som portföljnivå – en naturlig del av en organisations it-governance. Styrning sker genom samverkan och den hållbara struktur som skapas med hjälp av modellen återanvänds för att styra även utvecklingsinitiativ.

Vad gör man som systemförvaltare?

En systemförvaltare har vanligtvis en akademisk bakgrund inom till exempel systemvetenskap med inriktning mot affärssystem eller systemutveckling. Det är meriterande om du är tekniskt lagd och tycker om att arbeta med databaser.

Vad gör en Förvaltningsledare it?

Enligt statistiska centralbyråns Standard för svensk yrkesklassificering (SSYK) beskrivs en Förvaltningsledare IT på följande sätt: Ansvarar för och sköter IT-system som är i drift. Underhåller och förbättrar IT-system.

Vad gör en IT förvaltare?

Den kan bestå av moduler som till exempel logistik, lager, produktion, distribution, försäljning, ekonomi, HR och inköp. För att varje del i värdekedjan ska fungera behöver det finnas ett system på IT-sidan som ser till att fylla den funktionalitet som efterfrågas av verksamheten.

Vad ska ingå i en förvaltningsplan?

Förvaltningsplanen beskriver vilka delar som ingår och hur förvaltning går till och ska skrivas och baseras på systemförvaltningsmodellen. ... förvaltningen mål. risker. budget.

Relaterade inlägg: