Vad är djurstallar?

Innehållsförteckning

Vad är djurstallar?

Vad är djurstallar?

Djurstallar för nötboskap (nötstall, köttdjursstall, köttstall, dikostall) har i grunden samma principer. Oavsett om du väljer att bygga för lösdrift, ligghall, dikostall eller konventionellt stall ska det vara lättskött och ge en god djur- och arbetsmiljö som är förutsättningar för goda resultat i produktionen.

Vad innebär förprövning?

Förprövning är ett tillstånd som behövs från djurskydds- och djurhälsosynpunkt när du ska bygga nytt, bygga om eller bygga till ett häststall. Förprövning ska också göras om du vill inreda eller använda en byggnad som häststall som tidigare använts för något annat ändamål.

När krävs förprövning?

Förprövning är ett slags bygglov som godkänner den planerade byggnationen eller åtgärden från djurskydds- och djurhälsosynpunkt. Du ansöker om förprövning hos länsstyrelsen när du ska bygga nytt, bygga om eller bygga till djurstallar, hägn eller andra förvaringsutrymmen för djur.

Hur högt ska ett stall vara?

Enligt djurskyddsbestämmelserna krävs en minsta takhöjd på 1,5 x mankhöjd, dock minst 2,2 m. Bakgrunden till detta krav är bl. a. att en häst ska kunna sträcka på huvudet utan hinder av taket.

Får ligghall?

En ligghall för får och getter bör normalt bestå av tre väggar och ett tak. Den öppna långsidan bör ha söderläge. Om en ligghall inte har en öppen hel sida bör den ha flera mindre öpp- ningar för att undvika att ranghöga djur hindrar andra djur från att gå in eller ut ur ligghallen.

Hur ska en ligghall se ut?

En ligghall ska ha tre väggar och tak, samt en öppen långsida som normalt vetter åt söder. Ingången får inte vara för smal, då det är viktigt att alla hästar i gruppen vågar gå in i hallen. I annat fall kan en ranghög häst blockera öppningen.

Hur många timmar måste en häst vara ute?

Under den kalla årstiden (den tid då betestillväxt inte sker) får hästar hållas ute upp till 16 timmar per dygn utan tillgång till ligg- hall. Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det.

Hur stora ska hästhagar vara?

10 gånger 30 meter, det är vad en häst behöver för att kunna springa naturligt. Jordbruksverkets nya regler innebär att många hästhållare måste bygga om sina hagar.

Måste kor vara ute på sommaren?

Kravet på att korna ska gå ute om sommaren infördes 1988 efter påtryckningar från bland andra Astrid Lindgren. Fram tills i år gällde att korna ska gå på bete sex timmar om dagen, 2-4 månader om året (beroende på var i landet man bor) mellan 1 maj och 15 oktober.

Hur högt ska krubban sitta?

Krubbans botten skall vara 60-75 cm över golvet, och lägre för ponny.

Relaterade inlägg: