Vad betyder försäkringsmäklare?

Innehållsförteckning

Vad betyder försäkringsmäklare?

Vad betyder försäkringsmäklare?

Med försäkringsmäklare avses en juridisk eller fysisk person som yrkesmässigt till olika uppdragsgivare förmedlar direktförsäkringar från flera från varandra fristående försäkringsgivare, även försäkringsgivare som inte är etablerade i Sverige.

Vad krävs för att förmedla försäkringar?

Du som arbetar med att förmedla försäkringar ska ansöka om tillstånd att bedriva försäkringsdistribution hos Finansinspektionen. Därefter måste du registrera dig hos Bolagsverket. Om du är knuten till ett försäkringsbolag (anknuten försäkringsförmedlare) behöver du inget tillstånd.

Vilka ingripanden kan Finansinspektionen göra mot ett försäkringsföretag som gjort en mindre allvarlig överträdelse?

Ingripande mot försäkringsföretag Finansinspektionen får avstå från ingripande om en överträdelse är ringa eller ursäktlig, om försäkringsföretaget gör rättelse eller om någon annan myndighet har vidtagit åtgärder mot försäkringsföretaget och dessa åtgärder bedöms tillräckliga.

Vad räknas som Försäkringsdistribution?

Vad är försäkringsdistribution? Med försäkringsdistribution avses verksamhet som består i att ge råd om eller föreslå försäkringsavtal eller utföra annat förberedande arbete innan försäkringsavtal ingås, ingå försäkringsavtal, eller bistå vid förvaltning och fullgörande av försäkringsavtal.

Vad är en Försäkringsdistributör?

Rådgivare har ansvar för att ta till vara dina intressen När du tecknar en försäkring hos ett försäkringsbolag eller genom en försäkringsförmedlare har din rådgivaren en skyldighet att ta till vara dina intressen. ... Ett gemensamt benämning för försäkringsförmedlare och försäkringsföretag är försäkringsdistributör.

Vilka behöver söka tillstånd för Försäkringsdistribution?

Alla försäkringsförmedlare står under Finansinspektionens tillsyn men det är bara följande kategorier som behöver tillstånd från Finansinspektionen: Försäkringsförmedlare, fysisk person eller juridisk person.

Relaterade inlägg: