Vad gör ett gruppbefäl?

Innehållsförteckning

Vad gör ett gruppbefäl?

Vad gör ett gruppbefäl?

Gruppbefäl kallas befäl som inte är officerare eller specialistofficerare. De för befälet över grupper, mindre militära enheter om cirka åtta personer. Gruppbefäl kan ha tre grader, korpral, furir eller överfurir.

Hur blir man korpral?

Sedan 2015 bär korpralen agraff för gruppbefäl på fältmössa 90 samt i flottan broderat mössmärke på båtmössa m/48. För att kunna bli befordrad till korpral krävs att soldaten/sjömannen genomgått gruppbefälsutbildning med godkänt resultat.

Vad gör en överfurir?

Överfurir (förkortning: öfu) är en militär grad i den svenska försvarsmakten. Den infördes 1942 som högsta grad för underbefäl vid flygvapnet och 1944 som högsta grad för underbefäl vid armén och kustartilleriet. ... Från 1972 var överfuriren högsta gruppbefälsgrad.

Vad är en furir?

Furir (förkortning: fu) är en militär grad som funnits i den svenska försvarsmakten i olika former sedan 1500-talet. Från 1 oktober 2019 har graden ersatt sergeant * (OR 5:1). Graden är mellan korpral och överfurir.

Vad är en Vicekorpral?

Historiskt var vicekorpralen korpralens ställföreträdare. Före 1972 var korpral den normala graden för en värnpliktig gruppchef, vicekorpralen var då en befälselev under utbildning till gruppchef. ... Vicekorpralsgraden avskaffades som militär grad i svenska försvarsmakten 1972 men infördes åter 2009.

Vad gör ett Plutonsbefäl?

Plutonbefälen har ett övergripande ansvar över cirka 40 rekryter. Till sin hjälp har han eller hon fyra eller fem gruppchefer. Deras uppgift är att stötta rekryterna under grundutbildningen där plutonbefälen stöter på olika utmaningar.

Vad blir man efter major?

Militära grader i Sverige från 2012 - 30 september 2019
NivåArmén AmfibiekårenFlygvapnet
OF 1LöjtnantLöjtnant
OF 2KaptenKapten
OF 3MajorMajor
OF 4ÖverstelöjtnantÖverstelöjtnant

Relaterade inlägg: