Hur man blir en bra journalist?

Innehållsförteckning

Hur man blir en bra journalist?

Hur man blir en bra journalist?

Journalistutbildningen finns på såväl högskolenivå som yrkeshögskola och folkhögskola. Högskoleutbildningen omfattar 3 års studier på heltid och kan sedan byggas på mot en mastersexamen. Det finns även kortare påbyggnadsutbildningar inom högskolan för den som redan har en akademisk examen i ett annat ämne.

Vilka egenskaper är bra när man är journalist?

Det finns en massa olika egenskaper som en journalist måste ha. Den måste vara snabb, kunna arbeta under mycket tidspress, ha ett bra omdöme, följa med i samhällsdebatten och även hänga med i teknikutvecklingen som helst tiden sker.

Vad gör man som journalist?

En journalist är en person som – oftast yrkesmässigt – arbetar med journalistik, det vill säga samlar in och framställer material för offentliggörande i medier.

Hur ser arbetsmarknaden ut för journalister?

Tre fjärdedelar har heltidsarbete som journalist. Bland dem som varit ute i två år är det vanligt att man arbetar som inhoppare, har vikariat eller projekt, och endast 28 procent har en fast anställning. Fem år efter utbildningen är andelen fast anställda dubbelt så stor, 56 procent.

Vad krävs det för att bli journalist?

Behörigheten som krävs för att gå på journalistprogrammet på universitet/högskola är grundläggande behörighet, Historia 1b/1a1+1a2 och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det kan du få från alla högskoleförberedande gymnasieprogram. Så du kan välja vad du vill och fortfarande söka till Journalistprogrammet.

Hur mycket får en journalist i lön?

Som medlem kan du också gå in och kolla Journalistförbundets allmänna lönestatistik. Exempel: en reporter som är 18-29 år och jobbar inom dagspress i Stockholm tjänar i genomsnitt 34 000 kronor i månaden.

Hur ser framtiden ut för journalister?

Inom snar framtid kommer ca 300 personer att gå i pension och till dess behöver många journalister skolas in på t ex Sveriges Radio. Ett sätt att komma in på Sveriges Radio är via praktik, när du går på journalistutbildningen. Det är många som sedan blir kvar på Sveriges Radio efter sin slutförda utbildning.

Relaterade inlägg: