Vad är en Gäddsax?

Innehållsförteckning

Vad är en Gäddsax?

Vad är en Gäddsax?

Sax är en mycket effektiv variant av fiske vilken används vid fiske på gädda, med s.k. gäddsaxar. Fiske med gäddsax kan vara förbjudet på vissa platser i Sverige, kontrollera med berörd fiskerättsägare eller fvof vad det är för regler som gäller just där du skall fiska.

Är det tillåtet att fiska med Gäddsax?

Gällande frågan om det finns någon lag som förbjuder fiske av gädda med sax så säger Fiskeriverket att saxredskap inte är tillåtet i fritidsfisket. Däremot är gäddsaxar tillåtet för yrkesfiskare samt för dem som fiskar med stöd av enskild rätt.

Kan Vinterfiskare?

Isfiske, även kallat vinterfiske innebär att man antingen borrar eller hugger upp ett eller flera hål i isen och därigenom fiskar. ... Isfiske är mångsidigt, och man kan exempelvis fånga abborre, röding, öring, harr, lake, sik, gädda, gös och regnbåge ganska enkelt. Men det gäller att alltid tänka på säkerheten!

Var pimpla?

Helt klart är att pimpla och pimpelfiske är de ord som oftast används i Sverige när det gäller fiske på is med ett relativt kort spö och en lina med krokförsett blänke (pirk eller pimpel) och bete av något slag. Pimpelfiske beskrivs i Nationalencyklopedin så här: ”fiske där betet utgörs av en pirk.

Hur fiska med Gäddsax?

Vill du fiska med gäddsax på sommaren är ett enkelt sätt att sätta en raka i botten med den betade saxen hängande ned som från ett spö. Denna metod kräver att slanan kan tryckas ned tillräckligt djup i botten eller strandkanten samt att man inte sätter en för flack vinkel som gör att en större gädda kan dra upp den.

Vad behöver man för att pimpla?

Pimpelfisket är en av de enklaste fiskemetoderna att komma igång med eftersom det inte krävs mycket eller dyr utrustning. Ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar är en bra startutrustning. Du behöver även en isborr och något att sitta på och ha varma kläder och säkerhetsutrustning.

Är det olagligt att fiska med levande bete?

Historiskt har det under mycket lång tid agnats med levande fisk. Det är dock förbjudet att utsätta levande fiskar för sådan behandling. Detta förtydligades i och med att Jordbruksverket i en skrivelse 2011 slog fast att användning av fisk som levande agn är att anse som djurplågeri.

Hur pimpel fiskar man?

Metoden i sig är väldigt enkel och lätt att lära sig. Det man gör är att borra ett hål i isen och sedan med hjälp av ett pimpelspö, lina och bete lura fisken att hugga med varierande ryck.

Vad skall man använda när man pimplar abborre?

Den enklaste och effektivaste tekniken för att pimpla abborre är med vertikalpirk och en färgglad pimpelkrok under. Man fiskar i regel vid botten och någon decimeter upp. Vertikalpirken bör lämpligen vara omkring 4-7 cm lång, i exempelvis silver eller silver/guld, silver/koppar.

Relaterade inlägg: