Vad är viktigt att känna till om arbetstidslagen?

Innehållsförteckning

Vad är viktigt att känna till om arbetstidslagen?

Vad är viktigt att känna till om arbetstidslagen?

Arbetstidslagen har regler om hur mycket man får arbeta per dygn, per vecka och per år. Den tar upp jourtid och beredskap, vilka raster och pauser man har rätt till och vad som gäller för nattvila. ... Arbetstidslagen gäller, med vissa undantag, allt arbete som utförs i Sverige.

Vad gäller vid Beordring?

– Beordran innebär att arbetstagare upplever sig inte kunna säga nej till arbete. Det finns ingen överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare, utan arbetsgivaren säger: ”du måste.” Det kan en arbetsgivare ta till när alla andra alternativ är uttömda – under förutsättning att det är en akut situation.

Kan man bli beordrad att jobba övertid?

Övertid ska beordras av arbetsgivaren i förväg eller godkännas i efterhand. ... Vid kvälls- eller helgarbete har en arbetsgivare rätt att beordra anställda övertid även så sent som samma dag om det uppstår akuta behov i verksamheten. Din arbetsgivare kan ha kollektivavtal och har i så fall regler för övertidsersättning .

Vad är syftet med medbestämmandelagen?

Medbestämmandelagen (MBL), lag (1976:580), om medbestämmande i arbetslivet, är en svensk lag som reglerar förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Måste man ha rast på jobbet?

Enligt arbetstidslagen ska en arbetstagare ha en rast senast efter 5 timmars arbete. Själva lagen säger ingenting om hur lång rasten ska vara, men enligt arbetsmiljöverkets riktlinjer ska rastens längd vara minst 30 minuter. ... Utöver rasterna har du rätt till kortare avbrott från arbetet det vill säga pauser.

Relaterade inlägg: