Vad gör en kurator inom hälso och sjukvård?

Innehållsförteckning

Vad gör en kurator inom hälso och sjukvård?

Vad gör en kurator inom hälso och sjukvård?

Hälso- och sjukvårdskuratorn bidrar med att utveckla och bibehålla det sociala, psykosociala och socialrättsliga perspektivet inom hälso- och sjukvården. Kompetensen ska erbjudas de patienter och närstående som har behov av psykosocialt stöd och behandling och ska finnas inom hälso- och sjukvårdens alla områden.

Hur blir man legitimerad kurator?

Du behöver ha en socionomexamen och ha arbetat i minst fem år som kurator inom hälso- och sjukvården. Om du har en relevant vidareutbildning som grundläggande psykoterapiutbildning (steg ett) eller en magisterexamen i till exempel socialt arbete räcker det att du arbetat i två år som kurator inom hälso- och sjukvården.

Varför ska man gå till kurator?

En kurator finns där för dig som behöver få prata med någon för att få hjälp, råd och stöd. Att man vid något tillfälle i livet känner att man behöver hjälp i form av samtalsterapi är mycket vanligt. ... Oavsett vad du behöver hjälp med så finns en kurator där för att lyssna på dig och ge dig råd och stöd.

Har kuratorer legitimation?

Från och med är hälso- och sjukvårdskurator ett legitimationsyrke i Sverige. Det innebär att yrkestiteln är skyddad och att endast den som har legitimation får kalla sig för hälso- och sjukvårdskurator.

Har socionomer legitimation?

Legitimationen för hälso- och sjukvårdens kuratorer införs den . Då kan alla som har en socionomexamen eller annan relevant examen och har arbetat i minst fem år som hälso- och sjukvårdskurator ansöka och bli beviljade legitimation.

Vad tjänar en Sjukhuskurator?

35 600 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad gör en kurator på en skola?

Kuratorn är skolans psykosociala expert och den som är utbildad för att se eleven i hela sitt sammanhang. Fokus för hela elevhälsan är hälsofrämjande och förebyggande arbete. Kuratorns uppdrag innebär att föra in psykosocialt arbete i skolan för att bidra till att eleven uppnår kunskapsmålen.

Relaterade inlägg: