Vad har LO för uppgift?
Vad har LO för uppgift?
Vår uppgift är att stödja förbunden och påverka politiken och myndigheter. LO-kansliet arbetar med samordning, utredningsarbete och opinionsbildning. För över 100 år sedan, närmare bestämt den 5 augusti 1898, samlades fackligt aktiva på Vic- toriateatern på Djurgården i Stockholm.
Är LO ett fackförbund?
Organisationsfrågor LO är en sammanslutning av 14 fackförbund. LOs uppgift är att leda och samordna förbundens strävanden att tillvarata arbetstagarnas intressen på arbetsmarknaden. Förbundens uppgift är att organisera arbetstagare i privat, statlig och kommunal tjänst i enlighet med LOs organisationsplan.
Vad är LO förkortning av?
Landsorganisationen i Sverige som oftast benämns kort och gott som LO är en av de största sammanslutningarna av fackliga organisationer i Sverige. LO grundades redan 1898 och består idag av fjorton fackförbund och totalt cirka en och en halv miljon medlemmar i skrivandes stund.
Vad kämpar LO för?
LO kämpar för jämlikhet, fler jobb och bättre arbetsvillkor.
Hur är LO uppbyggt?
Landsorganisationen (LO) är en sammanslutning av fackliga arbetstagarorganisationer i Sverige. ... LO bildades 1898 av 21 fackförbund som representerade 90 procent av de fackanslutna. I början var LO en defensiv organisation, som skulle stödja förbund vilka drabbats av lockout eller stred för föreningsrätten.
Är unionen LO?
Unionen ingår i den fackliga centralorganisationen TCO och är där det största förbundet.
Vad är LO yrken?
Fackförbund som ingår i LO företräder främst arbetare. Arbetaryrken är oftast av praktisk karaktär och innebär generellt fysiska jobb eller serviceyrken. Exempel på yrkesområden som räknas som arbetare är undersköterska, butiksmedarbetare, restaurangpersonal, lastbilsförare, snickare eller frisör.
Varför LO?
Landsorganisationens (LO) uppgift är att försvara medlemmarnas intressen på arbetsmarknaden och i samhället i stort. Det gäller alltifrån löner och anställningsvillkor till att försöka påverka politiska beslut som gynnar medlemmarna. ... LO samordnar numera sina medlemsförbunds krav inför varje stor avtalsrörelse.