Vad kan man göra med en Kattvind?

Innehållsförteckning

Vad kan man göra med en Kattvind?

Vad kan man göra med en Kattvind?

På äldre hus används ofta kattvinden som ett kallförråd. Det finns ofta pengar på att spara på att tilläggsisolera antingen yttertaket eller stödbendsväggen beroende på om vinden används eller ej. Nedan finns exempel på hur man går tillväga för att tilläggsisolera kattvindar.

Var hittar man vinden i ett hus?

Idag är skorstensstocken kall, med risk för fukt på vinden som följd.

  1. Det blir sämre ventilation i huset i och med att skorstensstocken inte värms upp längre. ...
  2. Ibland har vi också ökat ventilationen på vinden genom att sätta sådana här ventiler uppe i taket, som sänker temperaturen ytterligare.

Hur isolera tak inifrån?

Vid installation av isoleringen är det viktigt att man kontrollerar lufttätheten för att förhindra köldbryggor och kondensering. Vi rekommenderar att man använder cirka 400 mm isolering till yttertak-innertak i nya lågenergihus. Obrännbar PAROC stenull mellan takstolarna ökar även ljudisoleringen av taket.

Varför kallas det för Kattvind?

Förkortning av kat(t)astrofvind. Man gömde sig där när man var liten när mamma var arg.

Varför heter Kattvind?

Den är skriven av Annika Karlholm och behandlar metaforiskt bruk av djurbenämningar. Katt kallas den översta, kortaste, trekantiga klabben i ett gavelröste på ett timmerhus. ... Det är säkert den sortens katt vi har att göra med i ordet kattvind, och benämningen lever kvar även sedan man slutat timra husen.

Vad kostar det att bygga ut vinden?

I enlighet med de prisuppgifter som hämtats från marknadsplatsen Byggstart.se kostar det i genomsnitt 16.000 kr per kvadratmeter att bygga ut vinden. Märk väl att i de fall som det är tal om att bygga en ny, separat lägenhet på vinden är kostnaden högre – omkring 25.000 kr per kvadratmeter.

Hur isolera Kallvind?

kallvindar gör det stora utrymmet mellan innertaket och yttertakets stomme att man kan installera ett energieffektivt isoleringslager. Installera isoleringsskivorna i ett eller flera lager utan luftspalter eller sprickor mellan intilliggande komponenter.

Vad ska man isolera med?

Man kan isolera med lösull eller skivor av isolering. Om man använder lösull går det lätt att sprida ut isoleringen och det är lättare att få in isoleringen i vinklar och vrår vilket minskar risken för s.k köldbryggor. En del tillverkare har information om hur du själv kan tilläggsisolera ditt hus.

Relaterade inlägg: