Vad ska jag göra med oljan efter fritering?

Innehållsförteckning

Vad ska jag göra med oljan efter fritering?

Vad ska jag göra med oljan efter fritering?

Matolja och matfett ska slängas i den vanliga soppåsen. Häll aldrig ut matfett eller olja i avloppet! Fett stelnar när det kyls ner i avloppsledningarna och kan orsaka stopp.

Hur länge kan man använda oljan i en fritös?

Hur länge kan man behålla oljan i en fritös Om oljan luktar illa, ändrar färg eller på annat sätt verkar vara dålig – så behöver du byta ut oljan. Många lever efter devisen att om du friterar grönsaker, så kan du använda oljan 5-8 gånger. Om du friterar kött eller fisk, bör oljan bytas ut efter två gånger.

Vart häller man ut frityrolja?

Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du sköljer den. Släng pappret i matavfallspåsen eller i den vanliga soppåsen. Om du använder större mängder olja, till exempel om du friterar mat, ska du hälla den använda frityroljan i en förslutningsbar förpackning och slänga den i den vanliga soppåsen.

Var ska man hälla ut olja?

Det vanligaste systemet är att hälla matoljan i en plastflaska eller annan behållare med tät förslutning för att lämnas till en återvinningscentral i kommunen. Ett annat system är att man att hälla över matoljan i någon slags behållare/flaska som sedan placeras i den brännbara fraktionen.

Hur förvaras använd frityrolja?

Frityrolja skall man inte slänga, den går utmärkt att använda flera gånger. Vi silar oljan i en saftsil. Du behöver en hink, ett sett saftsil med duk, och en stor tillbringare. Ställ sedan kallt till dess du skall använda den igen.

Kan man steka i frityrolja?

Zeta Frityrolja är en blandning av två solrosoljor: en med hög halt oljesyra, särskilt framodlad för att ge en stabilare vegetabilisk olja som tål höga temperaturer bättre och inte osar - så att du alltid får ett utmärkt resultat när du steker eller friterar.

Relaterade inlägg: