Vilken jord ska man ha till Monstera?

Innehållsförteckning

Vilken jord ska man ha till Monstera?

Vilken jord ska man ha till Monstera?

Om plantan står mörkare så bromsas dess tillväxt. Monstera gillar inte direkt solljus, och temperaturen ska hållas kring 18-22 ° C. Jorden till en Monstera ska vara näringsrik, luftig och sandig. Lämplig jord är Naturgödslad blomjord, eller Blomjord.

Hur får jag min Monstera stor?

Vill du att den ska bli stor och buskig så kan du ställa den lite mer ljust. Vattna ca en gång i veckan och låt den torka upp mellan vattningarna. När Monsteran växer till sig så dyker det upp luftrötter, dessa behövs för att ta upp fukt och näring.

Hur räddar jag min Monstera?

Vattna och låt växten återhämta sig efter färden. Till skillnad från många andra växter gillar monstera att ha det trångt om fötterna så välj gärna en kruka storlek mindre än vad du hade valt i vanliga fall. 🌿 Den bästa tiden för att plantera om en monstera är på våren när ljuset och värmen återvänder.

Hur ska man plantera Monstera?

Plantera utan innerkruka Ett annat sätt att plantera din monstera på är att ta en ytterkruka med hål, täcka botten med krukskärvor eller grus samt hälla i en del färsk krukjord. Därefter tar du din monstera, tar ur växten ur sin innerkruka försiktigt, för att sedan ställa ner jordklumpen i ytterkrukan.

Kan man klippa av Luftrötterna på Monstera?

luftrötterna då, vad tar man sig till med dem? Luftrötterna hämtar upp syre till växten så det är bra om man låter några av dem vara kvar och hänga fritt medan de som har blivit lite för långa eller är allmänt i vägen kan man leda ner i växten eller beskära.

Varför delar sig inte bladen på min Monstera?

Det är ljuset som styr hur flikiga bladen blir. Står den för mörkt får den inga flikar och det utvecklas inga nya flikar på äldre blad. Monsteran är en epifyt. De växer på marken i regnskogen dit solen inte når.

Hur lång tid tar det för monstera att få rötter?

Vänta ca 4 veckor efter det att plantan börjar växa, plantera sedan om den i en större kruka med vanlig blomjord av hög kvalitet. Växten bildar starka rötter först, sedan växer blad från någon nod på plantan. Ha tålamod! Det kan ta lång tid för växter att utvecklas.

När får Monstera flikiga blad?

Att en växt är epifyt innebär att den lever på en annan växt utan att ta vatten och näring av denna. När plantan är ung är bladen hela och hjärtformade. Senare när växten blivit äldre blir bladen djupt flikiga och stora. Monstera kan bli mycket hög och behöver då någon form av stöd.

Kan man rädda en Monstera?

Om monsteran mår dåligt så blir de nya bladen mindre, När den mår bra igen blir de nya bli större och större igen. Sticklingar fungerar utmärkt. Klipp av en topp, klipp den gärna i flera delar men se till att det finns minst ett blad och en luftrot på varje del.

Relaterade inlägg: