Vad göra med rätter Avanza?

Innehållsförteckning

Vad göra med rätter Avanza?

Vad göra med rätter Avanza?

En teckningsrätt ger dig som aktieägare rätt att teckna nya aktier i en nyemission till ett förutbestämt pris. Om du inte agerar enligt något av alternativen nedan så kommer dina teckningsrätter att förfalla värdelösa.

Vad är en nyemission?

Nyemission är när ett företag erbjuder både allmänheten och sina befintliga aktieägare att teckna nya aktier i bolaget. Det gör de oftast för att få in mer pengar, till exempel för att finansiera köp av andra bolag.

Varför sjunker kursen vid nyemission?

För det första är det vanligt att en aktie faller när beskedet kommer från bolaget att en nyemission är på gång. Här är orsaken till nyemissionen viktig. Ofta handlar det om att företaget går dåligt och att det behövs mer pengar för att täcka skulderna. Det är en dålig signal.

Vad gäller vid nyemission?

När en nyemission genomförs med företrädesrätt har företagets befintliga aktieägarna företräde att teckna nya aktier i bolaget. En sådan emission kallas även för företrädesemission. Därefter får allmänheten chans att ansöka om rätten att köpa de aktier som inte redan tecknats av de befintliga aktieägarna.

Relaterade inlägg: